Ce bine să fac?

Naomi a zis atunci celor două nurori ale ei: “Duceți-vă și întoarceți-vă fiecare la casa mamei ei! Domnul să Se îndure de voi, cum v’ați îndurat și voi de cei ce au murit și de mine! Rut 1:8

Ați hotărât împreună cu grupa de exploratori să mergeți într-o zi la grădina zoologică. Îți plac întâlnirile de club și nu lipsești la nici o întâlnire. Programul e interesant și vremea superbă.

În grupă este un băiat cu buget limitat care nu își poate permite cheltuielile neprevăzute. Și ca să intrați într-un loc de joacă nou amenajat ce nu era în program, trebuie să dați fiecare câte 5 lei ca să plătiți și lui biletul. Însă cu 5 lei tu ai vrea să mănânci o clătită mare.

Așa că apare o dilemă: să faci bine pentru colegul tău, adică oferi banii instructorului, sau bine pentru tine cumpărându-ți clătita?

Ce bine să faci? Bine pentru aproapele sau bine pentru tine?

Naomi se întoarce împreună cu nurorile ei, Orpa și Rut, acasă în Israel. Cu atât rămăsese după anii petrecuți în străinătate. Era în vârstă, văduvă, săracă și avea mare nevoie de ajutorul lor. În Israel ele ar putea munci, ar procura hrană, ar face curățenie; și ce și-ar putea dori un bătrân mai mult decât să aibă pe cineva lângă el care să îl îngrijească? În contextul social de atunci era o datorie ca nurorile să îngrijească de mama soacră la bătrânețe.

Aceeași dilemă: ce bine să facă Naomi? Bine pentru ea, să le țină pe nurori aproape ca să o ajute la bătrânețe, sau bine pentru ele dându-le voie să plece și să își refacă viața?

Naomi, o femeie credincioasă și temătoare de Dumnezeu, alege să facă bine pentru aproapele și nu pentru sine. Le dă voie nurorilor, chiar le roagă și insistă să se întoarcă acasă. Le ”dezleagă” de obligația socială de a rămâne cu ea. Nu vrea să le condamne la văduvie și singurătate printre străini. Le dorește binele. Își exprimă recunoștința pentru ajutorul oferit și se roagă ca Dumnezeu să le poarte de grijă și să le refacă viețile.

Naomi alege înțelept: nu ține nurorile lângă ea ca să îi fie ei bine ci le dă voie să meargă unde doresc ca să le fie lor bine.

Tu ce bine faci? Pentru tine sau pentru aproapele tău? Când faci bine aproapelui nu vei pierde nimic, ci vei câștiga un prieten. Când faci bine aproapelui, îți va fi mai bine. Când faci bine aproapelui faci bine lui Isus!

Dragoș Apostol, Pastor – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video