Cea mai importantă luptă

Ghedeon le-a zis: „Eu nu voi domni peste voi, nici fiii mei nu vor domni peste voi, ci Domnul va domni peste voi.” – Judecători 8:23

Nu știu cum este să fii cel mai mic dintre frați pentru că m-am născut primul din familia mea. Nu am considerat un privilegiu acest lucru, ci mai degrabă o responsabilitate. Mai mereu când trebuia să luăm decizii importante, frații mei se uitau la mine și așteptau să vadă ce voi spune, ce voi face? Luarea deciziilor este o slujbă foarte importantă și de multe ori riscantă.

În războiul cu madianiții și fiii răsăritului, Ghedeon a avut o victorie zdrobitoare. Cine s-ar fi putut gândi că o mână de oameni, mai cu seamă trei sute, puteau să câștige un război împotriva a o sută douăzeci de mii de inamici bine antrenați și obișnuiți cu războiul?
Încă din procesul selectării și conducerii celor care aveau să meargă la luptă, Ghedeon arătase multă înțelepciune. Astfel, a reușit să câștige încrederea oamenilor săi. Dintr-un nimeni, așa cum bine se vedea el la început, Dumnezeu îl transformase într-un lider. Poziția privilegiată în care se afla acum, era de o importanță vitală pentru viața spirituală întregului Israel. Următoarele decizii ale lui Ghedeon puteau să determine soarta poporului.

„În recunoștința lui pentru eliberarea de madianiți, poporul i-a propus lui Ghedeon să-l facă împărat și tronul să le rămână urmașilor lui. Propunerea aceasta era o directă nesocotire a principiului teocrației. Dumnezeu era Împăratul lui Israel, iar așezarea pe tron a unui om însemna lepădarea Cârmuitorului divin. Ghedeon a recunoscut aceasta; răspunsul lui a arătat cât de adevărate și nobile erau principiile lui. El a declarat: „Eu nu voi domni peste voi, nici fiii mei nu vor domni peste voi, ci Domnul va domni peste voi” (PP 555.4).

Prin aceste cuvinte, Ghedeon câștigă o luptă mai importantă decât cea cu madianiții, lupta cu sine. Neacceptarea propunerii de a fi împărat peste Israel, arată de unde venea înțelepciunea și puterea sa. Iar recunoașterea autorității lui Dumnezeu îi oferă și mai mult credit, înaintea poporului și a cerului, decât victoria împotriva cotropitorilor.

Vince Lombardi, un mare lider și unul dintre cei mai buni antrenori, a spus cândva: „Calitatea vieții unei persoane este direct proporțională cu angajarea sa pe calea desăvârșirii.”

Atunci când țintești spre desăvârșire, îi împingi pe cei din jurul tău să țintească sus de tot „la Căpetenia şi Desăvârşirea credinţei noastre, adică la Isus” (Evrei 12.2).

Eduart Tilihoi, Pastor – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor