Dulce sau sărat?

Una dintre cele mai fascinante istorii biblice pentru mine este vindecarea generalului asirian Naaman. Imaginea unui om puternic dar bolnav în apa Iordanului mi-a rămas întipărită în minte încă de când eram copil. Este, însă, un lucru care mă intrigă atunci când mă gândesc la râul Iordan.
Râul Iordan apare menționat pentru prima dată în Biblie în momentul despărțirii dintre Avraam și Lot: „Lot și-a ridicat ochii și a văzut că toată Câmpia Iordanului era bine udată în întregime” – Geneza 13:10. Astăzi, această „Câmpie” nu mai există. Marea Moartă o acoperă! Ce mă uimește cel mai mult abia acum urmează.

Râul Iordan izvorăște din munții Antiliban și are o lungime de 320 de km. Traversează Libanul, iar apoi intră în Israel. Aici, se varsă în Lacul Ghenezaret (Marea Galileii). Acest lac este un simbol al vieții. Pe lângă rezervele de hrană, Lacul Ghenezaret asigură o parte însemnată de apă dulce (pentru uz casnic și agricultură) din consumul anual al statului Israel.

De aici, râul Iordan își continuă cursul și ajunge până…în Marea Moartă! Marea Moartă este unul dintre cele mai sărate corpuri de apă de pe planetă. Salinitatea apei este de 34 %, de aproape 10 ori mai mare decât apa oceanului planetar! Mulți exploratori pe care îi cunosc ar prefera o drumeție la Marea Moartă. Știi de ce? Pentru că nu ai de urcat, ci de coborât! Mai exact, Marea Moartă este situată la aproximativ 430 metri sub nivelul mării.

Cum îți explici faptul că din aceeași sursă de apă (Râul Iordan) se formează două lacuri (sau mări) total opuse? Unul e dulce, bogat și întreține viața. Celălalt e sărat, pustiu și lipsit de viață. Am găsit o explicație care m-a învățat o lecție importantă!

Îți spun mai întâi lecția. După ce primești trebuie să oferi mai departe dacă vrei să fii fericit! Dacă păstrezi numai pentru tine ce ai primit te „evapori”. Da, asta se întâmplă cu apa care ajunge în Marea Moartă. O cantitate destul de mare se evaporă și rămâne o concentrație foarte mare de sare. De asemenea, Marea Moartă este „zgârcită”. Nu are nicio gură de ieșire. Apa nu are posibilitatea să curgă mai departe. Lacul Ghenezaret este altfel. Primește apa dulce a Iordanului și îi oferă o cale de a-și urma cursul mai departe.

În istoria lui Naaman apare o fetiță care a fost luată de acasă și dusă în robie. Ea nu a ținut doar pentru ea „dulceața” cunoașterii de Dumnezeu. A împărțit-o cu Naaman. Tu ce vei face astăzi? Împarte binecuvântarea și vei fi bogat!

„Este mai ferice să dai decât să primești.” – Faptele Apostolilor 20:35

Adrian Dorgo, Director Exploratori, Conferința Transilvania Nord

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video