Trăiește corect

„Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să vă însuflețească!” Filipeni 4:8

Cu mai bine de 450 în urmă pe 15 februarie 1564 s-a născut Galileo Galilei, fizician și astronom italian. El a revoluționat știința prin susținerea teoriei heliocentrice, care susține că soarele se află în centrul sistemului solar și nu pământul așa cum credeau toți cei din vremea lui. Teoria nu îi aparține ci a fost descoperită de Nicolaus Copernic. El a studiat mult bolta cerească, cu precădere planetele Venus și Jupiter și a perfecționat instrumentele astronomice de observație.

Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne”, „părintele științei”, și „părintele științei moderne”. Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.”

După 1610, când a început să susțină public heliocentrismul, a întâmpinat o puternică opoziție din partea a numeroși filozofi și clerici, doi dintre aceștia din urmă denunțându-l inchiziției romane la începutul lui 1615. Deși la acea vreme a fost achitat de orice acuzație, Biserica catolică a condamnat heliocentrismul ca fiind „fals și contrar Scripturii” în februarie 1616, iar Galileo a fost avertizat să abandoneze susținerea sa – ceea ce a făcut în mod formal. A fost judecat de Inchiziție, găsit „vehement suspect de erezie”, forțat să retracteze și și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu. Conform legendelor populare, după ce a retractat teoria sa că Pământul se mișcă în jurul Soarelui, Galileo ar fi murmurat fraza rebelă „Și totuși, se mișcă!”, dar nu există dovezi că el ar fi spus ceva asemănător.

Istoria vieții lui Galileo Galiei ne învață despre convingeri corecte și susținerea lor în ciuda părerilor populare. De cele mai multe ori ne bazăm deciziile mai mult pe „ce va zice gura lumii” decât pe corectitudine științifică sau spirituală. În aceste condiții progresul indiferent de felul lui este imposibil.

Pornește azi cu hotărârea de a trăi corect.

Ruben Atomei, Director Exploratori, Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video