Podoaba inimii predate

“Isus a plecat de acolo si S-a dus in tinutul Tirului si al Sidonului. A intrat intr-o casa, dorind sa nu stie nimeni ca este acolo; dar n-a putut sa ramana ascuns.” (Marc.7:24)

În jungla tropicală, ascunsă de ochii curioşilor, exista una dintre cele “şapte minuni naturale” ale lumii. A rămas nedescoperita până în anul 1910, chiar dacă existența sa, se pierde în negura vremurilor.

Aflată în sud-vestul Venezuelei, în Parcul Naţional Canaima, Cascada Angel (Salto Ángel) este cea mai înaltă cascada din lume, având o înălţime de 979 metri. Una dintre treptele cascadei, cea mai mare, are 807 metri.

Datorită înălţimii foarte mari a primei trepte, în perioadele foarte călduroase, în timpul căderii, apa este pur şi simplu pulverizata. Urmează o vale unde apa curge cu o viteză foarte mare, şi încă o cădere de 200 metri. Alimentarea se realizează prin intermediul ploilor torenţiale.

Cascada Angel este una dintre cele mai mari atracţii turistice din Venezuela, deşi este destul de greu de ajuns deoarece se afla în mijlocul junglei. Se poate ajunge cu avioane de mici dimensiuni din Caracas sau din oraşul Bolivar, dar culmile abrupte din zona îngreunează zborul şi îl fac destul de periculos.

Din Bolivar sau Guayana se poate face o excursie combinată: mers pe jos, prin apă şi prin aer, pentru a admira superbele peisajele, dar trebuie avut în vedere că drumul durează 13 ore.

Cu toate că venezueleanul Ernesto Sánchez la Cruz a descoperit cascada deja în 1910, numele cascadei poartă numele pilotului american Jimmie Angel care a redescoperit cascada în 1933. Redescoperirea cascadei de către pilotul american se datorează întâmplării, acesta primind o ofertă de 5000 de dolari pentru înconjurul muntelui venezuelan, în căutarea legendarului Golden City. El reușește să aterizeze pe platoul unui munte. Pilotul și însoțitorul lui au reușit în câteva zile să separe prin spălare o cantitate apreciabilă de aur din albia râului. Numai de la marginea platoului prin cădere (picaj) poate să părăsească cu avionul platoul muntos, zburând mai departe în căutare de aur. La data de 16 noiembrie 1933 deasupra canionului râului Rio Churun, descoperă cascada impunătoare care îi poartă numele.

James Angel s-a întors în 1937 la cascadă alături de soția lui și de un prieten. Au fost nevoiți să aterizeze de urgență pe platoul muntos Auyantepuy. Angel și partenerii săi de drum au mers 11 zile prin junglă până să dea de un oraș. Distanța față de așezări, face ca această cascadă să fie și mai căutată. O deosebește de restul căderilor de apă, așa cum noi ar tebui să ne deosebim de omul de rand.

Ei vor fi ai Mei, zice Domnul ostirilor, Imi vor fi o comoara deosebita, in ziua pe care o pregatesc Eu. Voi avea mila de ei, cum are mila un om de fiul sau care-i slujeste. (Mal.3:17)

Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video