EDUCAȚIA ÎN FAMILIE

Maria păstra toate cuvintele acelea și se gândea la ele în inima ei.
Luca 2:19

Ascultă ediția audio aici.

  

Despre Susanna Wesley se spune că era o femeie cinstită și hotărâtă. Mamă a 19 copii, dintre care au supraviețuit 13, Susanna și-a educat cu dedicare copiii, unul dintre ei fiind chiar John Wesley. Educația celor mici începea încă de la naștere. Niciun copil nu primea ce voia pentru că plângea. Totul era regulat, atât mesele copiilor, cât și somnul. Când se adresau unul altuia foloseau cuvintele „frate” sau „soră”. Doamna Wesley avea o răbdare de fier cu toți copiii. Într-o zi, soțul ei, pastorul Samuel Wesley, i-a spus: „Mă mir de răbdarea ta. I-ai repetat acelui copil de 20 de ori același lucru.” Ea a răspuns: „Dacă aș fi repetat doar de 19 ori ca să-mi fac mie pe plac, toată munca mea s-ar fi dus de râpă.” Era fermă și ordonată, blândă și răbdătoare în fiecare minut al fiecărei zile. Așa și-a crescut toți copiii…

Ni se pare o poveste desprinsă dintr-o carte. Parentingul modern privește altfel lucrurile. Această eră a „redescoperirii copilului” se pare că aduce mai multe probleme decât rezolvări. Încă înainte de a spune „mama” sau „tata”, căutăm să le oferim copiilor cea mai bună creșă, grădiniță sau școală, cei mai buni profesori și cea mai bună educație posibilă. Dar cum rămâne cu educația din familie? Cum rămâne cu mama sau tata care ar trebui să fie primii dascăli ai copiilor lor?

Să ne gândim la copilul Isus și la Maria, mama lui. Nu știm prea multe despre metodele educaționale folosite de Maria, însă din frânturile pe care le avem scrise în Biblie știm că Isus, copil fiind, lucra alături de tatăl său. Apoi, la 12 ani, când Isus S-a pierdut de grupul care pleca spre casă, Maria nu a întârziat să-L facă responsabil pentru această întâmplare (Luca 2:48).

Este evident că educația de acasă, din familie, rămâne o etapă extrem de importantă în dezvoltarea copiilor. Dacă ești o mamă care citește aceste rânduri, lasă deoparte pentru o clipă cărțile, teoriile cu nume sofisticate sau metodele recent descoperite despre cum să crești un copil fericit și împlinit. Întoarce-te la Biblie. Tot ceea ce trebuie să știi pentru educația copilului tău se află acolo.

În loc de încheiere, un gând: „Inima mamei este dascălul copilului” (Henry Ward Beecher).

autor: Miruna Ulici

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor