DISCIPLINA ÎN FAMILIE

Bunătatea și credincioșia se întâlnesc, dreptatea și pacea se sărută.
Psalmii 85:10

Ascultă ediția audio aici.

 

Relațiile sănătoase în cadrul unei familii au nevoie și de limite. Ele creează spațiul fizic și emoțional necesar unei dezvoltări echilibrate, oferă siguranță, definesc rolurile și responsabilitățile; tot ele reflectă respectul față de nevoile și sentimentele celuilalt. Totuși unele dintre aceste limite pot suferi numite schimbări, necesare în timp, mai ales pe măsură ce copiii cresc și devin adulți responsabili.

Relațiile apropiate în familie sunt esențiale, însă și aici este nevoie de limite. Unele familii se caracterizează printr-un mod de relaționare al membrilor cu limite foarte difuze sau chiar inexistente. Rolurile și așteptările sunt confuze, părinții depind excesiv și necorespunzător de copiii lor pentru sprijin, deși s-ar putea descurca și fără ajutorul lor, copiii depind din punct de vedere emoțional și financiar excesiv de mult de părinți chiar și la vârsta la care nu ar fi de așteptat să o mai facă, iar acest lucru nu este deloc sănătos.

Pentru ca disciplina să fie eficientă, este nevoie ca, înainte de toate, să se traseze foarte clar un cadru cu norme și reguli de urmat. Copilul trebuie să știe ce este permis și ce nu. Prin grijă consecventă, atât mama, cât și tatăl sunt în egală măsură responsabili de dezvoltarea plenară a copilului. După ce s-au asigurat că regulile sunt înțelese și totuși au fost încălcate în mod voluntar, părinții au datoria de a corecta acest comportament. Care ar fi cel mai potrivit mod de a face lucrul acesta? În cartea Sfaturi pentru părinți, educatori și elevi, Ellen White ne sfătuiește: „Binele viitor al copiilor cere o disciplină blândă, iubitoare, dar fermă” (p. 111).

Asemenea lui Dumnezeu, părinții sunt chemați să manifeste o îmbinare a dragostei și a dreptății în aplicarea disciplinei. Scopul acesteia este de a motiva copiii la practicarea unor idealuri mai înalte și de a fi din ce în ce mai asemănători cu Părintele nostru ceresc. Alege ca astăzi să fii o unealtă în mâna lui Dumnezeu pentru creșterea copilului tău spre idealul ceresc.

autor: Robert Varadi

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor