INTIMITATE ÎN TOATE

Fiindcă șederea lui acolo se lungise, s-a întâmplat că Abimelec, împăratul filistenilor, uitându-se pe fereastră, a văzut pe Isaac jucându-se cu nevasta sa, Rebeca.
Geneza 26:8

Ascultă ediția audio aici.

Abimelec, fără să știe prea multe amănunte, doar privind pe fereastră, a tras o concluzie corectă cu privire la relația dintre Isaac și Rebeca. Ce-o fi observat Abimelec uitându-se la cei doi? A văzut un cuplu care manifesta o intimitate puternică, specifică celor căsătoriți.

Intimitatea și formele ei:

  • Intimitatea intelectuală este cunoașterea celuilalt. Nimeni nu trebuie să știe mai mult decât tine cum și ce gândește partenerul tău. Comunicarea, destăinuirile, secretele împărtășite, întrebările și răspunsurile sincere cresc gradul de cunoaștere dintre soți.
  • Intimitatea emoțională este dezvăluirea sentimentelor și exprimarea liberă a acestora. Dragostea, afecțiunea și empatia să îi fie împărtășite și dovedite necontenit și necondiționat partenerului.
  • Intimitatea spirituală reprezintă un consens în credință și în închinare. Unitatea în familie este puternic dezvoltată cu ajutorul lui Dumnezeu, iar devoțiunea comună întărește și fortifică legătura dintre cei doi.
  • Intimitatea fizică este expresia unirii totale, fiind manifestată prin mângâieri, îmbrățișări, săruturi sau alte gesturi fără conotație sexuală, dar și prin relații sexuale. Această intimitate este continuarea sau completarea intimității intelectuale, emoționale și spirituale. Ea nu trebuie să le eclipseze sau să le înlocuiască pe celelalte.

„Cercul intim al familiei ar trebui să fie considerat un loc sfânt, un simbol al cerului, o oglindă în care ne reflectăm noi înșine. Putem avea diferiți prieteni și cunoștințe, dar acestora nu trebuie să li se permită să se amestece în viața familiei noastre. Atmosfera căminului trebuie să ne confere un simțământ profund al apartenenței, care ne inspiră încredere, siguranță, confort și odihnă” (Ellen G. White, Minte, caracter, personalitate, vol. 1, p. 157).

Alege să-ți iubești deplin familia și să oferi intimitatea doar celor care au dreptul la ea!

autor: Viorel Dascălu

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor