MENTORAT ÎN VREMURI TULBURI

Eu… te voi învăța și-ți voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfătui și voi avea privirea îndreptată asupra ta.
Psalmii 32:8

Ascultă ediția audio aici.

Încă de când a preluat puterea în stat, regimul comunist a urmărit, încet, dar sigur, crearea unei societăți ateiste în România. Fiind el însuși o „religie” exclusivistă, care nu poate accepta în preajmă o altă religie, comunismul a devenit „dușmanul oricărei forme de religie și, în mod special, al creștinismului” (Bardyaev 1960, 158). Conștientizând că nu-și putea realiza scopurile cu adulții, comunismul a decis să le „suporte” acestora convingerile și mentalitățile, dar să-și îndrepte toată atenția spre generațiile tinere, pentru a stopa transmiterea concepțiilor religioase asupra lor. Crearea „omului nou” a fost deviza și idealul comunist, obiectiv care urma să fie realizat prin „pregătirea maselor de tineri din punct de vedere profesional și politic și prin participarea activă a acestora la înfăptuirea programului general al partidului” (Cernat 2004, 254). În „epoca de aur” a României, școala publică a fost transformată în incubator al viitorilor comuniști.

Cu toate acestea, în paralel cu încercarea statului comunist de ateizare a întregii societăți românești, au existat copii și tineri care, în mod „ilegal” de cele mai multe ori, au beneficiat de cea mai înaltă educație religioasă. Acest demers, de păstrare a copiilor în sfera spiritualității și de transmitere a sentimentului religios tinerelor generații, a fost înmănuncherea eforturilor părinților, pastorilor și bisericilor locale, din care, cu lacrimi, trudă și consecvență, peste ani, s-au cules cele mai frumoase roade.

Instructorii și mentorii care s-au ocupat de transmiterea informațiilor și a valorilor moral-religioase au fost adevărate modele, oameni foarte bine pregătiți, de o calitate morală excepțională, cu teamă de Dumnezeu și cu dragoste de oameni, fără de care, în mod sigur, Biserica Adventistă din România ar fi arătat azi cu totul altfel.

Mulțumește-I azi lui Dumnezeu pentru lucrarea de mentorat făcută de oameni credincioși în perioadele dificile ale istoriei noastre, care au înțeles că mântuirea înseamnă educație!

autor: Ciprian Ciurea

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor