În atelierul lui Iosif

„Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce.” (2 Tesaloniceni 3:10)

Ascultă ediția audio aici.

Munca fizică este privită cu dispreț, fiind considerată potrivită pentru needucați sau pentru săraci ori o povară care face viața grea. Uneori se aude îndemnul destinat copiilor: „Învață carte, ca să nu fie nevoie să mergi la sapă!” Este un îndemn bun, deoarece într-adevăr nu este o cinste ca un copil să fie needucat. Dar nici disprețul pentru munca fizică nu este o cinste. S-a descoperit de fapt că există o legătură strânsă între stilul de viață sedentar și moartea prematură. De asemenea, omul, fiind o ființă psihosomatică, are nevoie să fie conectat și la realitățile fizice, ceea ce îi oferă o viață deplină și un anumit grad de independență. Cei care efectuează și lucru manual își dezvoltă creativitatea și unele îndemânări care sunt absente la ceilalți. Dincolo de acestea, munca fizică este un instrument de disciplină, funcționând ca o frână când vine vorba de pasiunile păcătoase ale ființei umane.

Isus nu s-a dat înapoi de la muncă. Societatea în care s-a născut trăia preponderent din munca fizică. Dacă am pune în balanță durata lucrării publice a Domnului Hristos și timpul cât a lucrat în atelierul lui Iosif, balanța ar înclina puternic în favoarea celui din urmă. Timp de aproape treizeci de ani, copilul, adolescentul și tânărul Isus a lucrat din greu. Probabil am fi plăcut surprinși dacă am avea un obiect confecționat din lemn, un scaun sau o masă lucrate tocmai de Isus. Cei din Nazaret I-au cumpărat produsele. „El nu voia să fie imperfect nici chiar în mânuirea uneltelor. El era desăvârșit atât ca lucrător, cât și în caracter” (VI, p. 53).

Mulți creștini se concentrează exclusiv pe lucrarea publică a lui Isus și uită că, în cea mai mare parte a vieții Sale pământești, Isus a lucrat într-un atelier. „El îndeplinea lucrarea lui Dumnezeu tot atât de mult atunci când lucra la tejgheaua dulgherului, ca și atunci când făcea minuni pentru mulțime” (Ibidem, p. 55).

Doamne, binecuvântează munca mâinilor mele!

Provocare:

Folosește-ți astăzi timpul liber pentru a face ceva util în casă sau pe afară!

Miklos Palffi
Conferința Transilvania de Nord

 

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor