Un singur lucru contează

Marto, Marto, pentru multe lucruri te îngrijorezi şi te frămânţi tu, dar un singur lucru trebuie. Maria şi-a ales partea cea bună, care nu i se va lua. (Luca 10:41-42)

Ascultă ediția audio aici.

După ce și-a recunoscut propria nevrednicie, Pavel ne îndreaptă atenția către propria responsabilitate în a descoperi ce este cel mai important pe drumul perfecțiunii: „Un singur lucru contează” (Filipeni 3:13). Printre cele mai profunde învățături ale Sale, se află, cu siguranță, cuvintele lui Isus adresate Martei: „Pentru multe lucruri te îngrijorezi şi te frămânţi tu, dar un singur lucru trebuie.”

„Un singur lucru contează.” „Eu”, spune Pavel, „trebuie să fac ceva pentru a atinge perfecțiunea”. Pentru apărătorii neprihănirii prin credință, fără nicio altă implicație sau datorie, pentru cei care postulează un har „ieftin”, aceste cuvinte pot deveni o provocare, o contrazicere sau o greșeală. Dar nu este cazul. Într-un alt pasaj al aceleiași epistole, Pavel pune alături îndemnul „duceţi până la capăt mântuirea voastră, cu frică şi cutremur” și implicarea ambelor părți: „Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi şi vă dă, după plăcerea Lui, şi voinţa, şi înfăptuirea”, toate acestea „ca să fiţi fără prihană şi curaţi, copii ai lui Dumnezeu, fără vină” (Filipeni 2:12-15).

Perfecțiunea pe care Dumnezeu vrea să o lucreze în omul convertit cere cooperare responsabilă. Dumnezeu nu îl salvează pe om fără consimțământul lui; credinciosul este mai degrabă activ împreună cu Dumnezeu la mântuire.

Când este vorba despre perfecțiune, nu putem privi de la distanță, ca și cum nu ar fi responsabilitatea noastră. Nu îi putem face pe alții responsabili; Dumnezeu așteaptă ca noi, în mod personal, să fim consecvenți în determinarea noastră, să răspundem, să ne exprimăm adeziunea: Am descoperit direcția în care e imperativ necesar să acționez sau mă împrăștii în continuare în „multe lucruri”? Sunt conștient de obstacolul care stă în calea creșterii mele spirituale? Ce am de făcut ca să urc treptele perfecțiunii și să nu stagnez? Nu întotdeauna este vorba de decizii și de schimbări majore. Uneori sunt lucruri aparent nesemnificative. Un celebru globetrotter care își propusese să traverseze pe jos Statele Unite, de la coasta de est la coasta de vest, a fost intervievat de jurnaliști pe când era pe la jumătatea drumului. Unul dintre reporteri l-a întrebat: „Spuneți-ne, care este cea mai mare dificultate pe care ați întâmpinat-o până acum în tentativa dumneavoastră?” După un moment de tăcere, sportivul a răspuns: „Nisipul care îmi intră în pantofi.”

Ați mers vreodată cu nisip sau cu pietricele în pantofi? La fel este și în viața spirituală. Scuturați nisipul care v-a intrat în viață și calitatea experienței spirituale se va îmbunătăți.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor