Calm în mijlocul haosului

Apostolii s-au adunat la Isus şi I-au spus tot ce făcuseră şi tot ce învăţaseră pe oameni. Isus le-a zis: „Veniţi singuri la o parte, într-un loc pustiu, şi odihniţi-vă puţin.” (Marcu 6:30-31)

Ascultă ediția audio aici.

În Europa, patru din cinci oameni trăiesc astăzi în marile orașe. Metropolele s-au extins de la Stockholm la Napoli, de la Madrid la Budapesta, schimbând viața a milioane de persoane. Cu ce consecințe? Este evident că în marile aglomerări urbane s-a constat o creștere îngrijorătoare a agresivității. În acest tip de aglomerări, spațiile pentru recreere, în care să poți profita de calm și liniște, sunt mult mai greu de găsit.

Isus i-a învățat pe ucenici importanța odihnei, în ciuda unui mediu plin de gălăgie și agitație. Odihna despre care le-a vorbit Isus ucenicilor trebuia să le reîncarce bateriile, nu să îi epuizeze și mai tare. „Odihna pe care și-au îngăduit-o Domnul și ucenicii nu era o odihnă egoistă. Timpul petrecut în locul acela retras n-a fost dedicat căutării de plăceri. Acolo au vorbit despre lucrarea lui Dumnezeu și despre posibilitatea de a face ca lucrarea lor să fie mai eficientă. Ucenicii fuseseră cu Hristos și puteau să-L înțeleagă; lor nu era nevoie să le vorbească în parabole. El le-a corectat greșelile și le-a explicat calea cea mai bună pentru a se apropia de oameni. Ei au primit tărie din puterea divină și au fost inspirați cu nădejde și curaj” (Hristos, Lumina lumii, p. 305).

Fray Luis de Leon își începe Vida retirada [Viața retrasă], astfel:

„Ce viață liniștită
cea care fuge de zgomotul lumii
și o pornește pe calea
ascunsă pe care au urmat-o
puținii înțelepți care au existat vreodată.”

Exemplul lui Isus este revelator: „Nicio altă viață nu a fost așa de împovărată cu muncă și răspundere ca viața lui Isus și, cu toate acestea, cât de des Se ruga El! Cât de constantă era comuniunea Lui cu Dumnezeu!” (Hristos, Lumina lumii, p. 306). În atmosfera reconfortantă de la țară, găsim pace, liniște, odihnă, calm. Viața în natură ar fi un antidot providențial pentru agresivitate și violență. Avem nevoie de mai mult timp de calm și liniște.

Să ne rugăm astăzi pentru odihna minții. Dumnezeu ne va da pacea.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video