Teatrul roman din Sagunto

Veniţi să cântăm cu veselie Domnului şi să strigăm de bucurie către Stânca mântuirii noastre. (Psalmii 95:1)

Ascultă ediția audio aici.

La confluența a două vechi drumuri romane se găsește orașul antic Sagunto, delimitat la sud de un contrafort din piatră, unde încă se mai pot vedea ruinele unei fortărețe arabe medievale, și un teatru roman construit în anul 50 d.Hr. Sagunto, numit Arse pe vremea când era o cetate latină, a rămas în istorie după anul 219 î.Hr. datorită faptului că a rezistat cu eroism unui asediu dur timp de opt luni, din partea trupelor generalului cartaginez Hanibal, în timpul celui de al doilea război punic. Devenit, cinci ani mai târziu, orașul roman Saguntum a avut o viață prosperă, atestată de numeroase dovezi arheologice.

Celebrul teatru roman, un semicerc de 90 de metri diametru săpat pe versantul dealului, își păstrează foarte bine configurația clasică. Capacitatea sa este de până la opt mii de spectatori și au fost reprezentate aici, timp de aproape trei secole, lucrări celebre ale autorilor latini și greci, majoritatea dintre ele cu caracter de divertisment, nelipsind așadar satira, obscenitatea sau obrăznicia, puneri în scenă ale căror personaje aveau uneori caractere marginale, curtezane, prostituate și bătrâni libidinoși. Abia în perioada târzie a Imperiului Roman a fost transformat în spațiu pentru orchestră sau în bazin pentru activități acvatice de recreere și loc pentru desfășurarea luptelor de gladiatori, care nu fuseseră nicidecum interzise de cenzura creștină, după cum arată puținele dovezi ale creștinării orașului Sagunto din perioada respectivă.

În vecinătatea nordică a orașului se află, de la 1974, Colegiul Adventist Sagunto. În 1985, Uniunea Adventistă Spaniolă și colegiul, al cărui director eram în vremea aceea, au dorit să organizeze un Festival Muzical al Tineretului Adventist Spaniol. În sala de festivități a instituției nu era loc suficient, așa că am solicitat autorităților locale să ni se dea acces la teatrul roman din Sagunto. În această incintă istorică, un monument nerestaurat care își păstrează tot farmecul de acum aproape două mii de ani, așezaţi pe vechile sale pietre, admirând bolțile, porticele și pietrele unghiulare, acolo unde locuitorii din Sagunto de altădată se distrau și râdeau, ne-am adunat, mai mult de o mie cinci sute de persoane, să cântăm cu bucurie pentru slava lui Dumnezeu și să lăudăm Numele Său. Un eveniment memorabil în timpul căruia Dumnezeu a fost prezent, transformând teatrul roman într-un adevărat sanctuar.

Pentru că există în ceruri un Dumnezeu, când Isus va reveni, toate locurile din lume care au fost cândva folosite pentru dezmăț și degradarea naturii umane vor fi transformate și folosite pentru închinarea la Tatăl ceresc.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video