Hristoși și profeți mincinoși

Căci se vor scula hristoşi mincinoşi şi proroci mincinoşi; vor face semne mari şi minuni, până acolo încât să înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi. (Matei 24:24)

Ascultă ediția audio aici.

Ziarul elvețian Le Matin publica pe 16 decembrie 1996 o informație surprinzătoare. Statul Israel studia un proiect, „Apocalipsa anului 2000”, în care au pretins că îi invită pe turiști să participe la sfârșitul lumii la Meghido, locul în care Biblia situează Armaghedonul. Folosind tehnologii inovatoare (realitatea virtuală, hologramele, laserul) și convenționale (machete, actori, sunete și lumini), se dorea reproducerea scenelor apocaliptice, în care binele triumfă asupra răului. Acest „Disneyland escatologic” avea un scop comercial și dorea să atragă zece milioane de vizitatori creștini. Vaticanul, fără să știe, urma să colaboreze, din moment ce între 1997 și 2000, pelerinii care vizitau Țara Sfântă primeau de la papă o indulgență specială.

În mediile teologice se produce un fenomen de secularizare a speranței. Mai mult, au apărut tot felul de idei care afirmă că împlinirea speranței creștine se realizează prin intermediul evenimentelor istorice generate de oameni. Ca și cum nu ar fi suficient, vulgaritatea și batjocura cu care unii privesc sfârșitul lumii și punctul lui culminant, cea de a doua venire a lui Hristos, au făcut ca subiectul să se transforme în ceva incert, fantezist, derizoriu, teoretic și ireal pentru cei mai sceptici.

Este evident că tot acest ansamblu grotesc în care a fost plasată a doua venire a Domnului este un semn al timpului care împlinește avertizarea lui Hristos: semne mari și minuni, hristoși mincinoși și așa-ziși profeți care vor înșela chiar și pe cei aleși. Trebuie să fim prevăzători, pentru că intenția este de a ridiculiza mesajul nostru și de a pune la îndoială speranța adventistă. Ea este marele răspuns pe care bisericile îl au astăzi pentru omul postmodern, îngrijorat cu privire la viitor, complet intoxicat și indus în eroare de ipostazele eronate prin care se manifestă așteptarea și speranța creștină.

Isus avertizează că înainte de venirea Sa vor fi mulți șarlatani și înșelători care vor predica absurdități cu Biblia în mână. Aceștia vor înșela mulți oameni, unii dintre ei adventiști, care vor plăti foarte scump neglijarea studierii Scripturilor, dar care vor pleca urechea la acești înșelători, îi vor urma și „îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite” (2 Timotei 4:4). În mod lamentabil, „se vor lepăda de credinţă, ca să se alipească de duhuri înşelătoare şi de învăţăturile dracilor, abătuţi de făţărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnaţi cu fierul roşu în însuşi cugetul lor” (1 Timotei 4:1-2).

Suntem pregătiți să rămânem fideli sfântului Cuvânt al lui Dumnezeu?

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor