Ce răsplată vom avea?

Atunci, Petru a luat cuvântul şi I-a zis: „Iată că noi am lăsat tot şi Te-am urmat. Ce răsplată vom avea?” (Matei 19:27)

Ascultă ediția audio aici.

În episodul cu tânărul bogat, Învățătorul i-a cerut să aleagă între ucenicia lui Hristos și numeroasele sale posesiuni și, cu tristețe, el a preferat să rămână cum era și să respingă calea renunțării.

Atunci Petru, cel mai impulsiv dintre cei doisprezece, L-a întrebat pe Învățător: „Noi am lăsat tot şi Te-am urmat. Ce răsplată vom avea?” Isus nu l-a corectat pe apostolul cel impulsiv, așa cum făcea de obicei, ci a acceptat întrebarea. Petru exprimă o preocupare universală a oricărui fiu al lui Dumnezeu. Noi, care am decis să Îl urmăm pe Isus în ciuda faptului că aceasta presupune renunțări, privațiuni și împotriviri, amărăciuni și ură din partea lumii, ce răsplată vom avea? Isus a considerat întrebarea ca fiind legitimă, pentru că Cerul nu rămâne indiferent sau impasibil la sacrificiile pe care le fac ucenicii, dimpotrivă.

Așa că a răspuns: „Şi oricine a lăsat case sau fraţi, sau surori, sau tată, sau mamă, sau nevastă, sau feciori, sau holde, pentru Numele Meu, va primi însutit şi va moşteni viaţa veşnică” (Matei 19:29). Răspunsul este foarte generos. Dacă a fi ucenic al lui Hristos implică în mod necesar renunțare și sacrificii, o viață creștină este plină de binecuvântări, privilegii și asigurări care compensează pe deplin valoarea materială sau sentimentală a pierderilor.

La câtva timp de la aceste cuvinte, Petru și Ioan au mers la templu să se roage și, în fața porții templului, un șchiop din naștere le-a cerut de pomană. Petru i-a răspuns cerșetorului: „Uită-te la noi! […] Argint şi aur n-am, dar ce am, îţi dau: în Numele lui Isus Hristos din Nazaret, scoală-te şi umblă!” (Faptele 3:4-6). Șchiopul, ajutat de cei doi apostoli, s-a ridicat și a intrat cu ei în templu, sărind și lăudând pe Dumnezeu. Ce avea Petru? Ce putea el să îi ofere cerșetorului? O limuzină? Nu. Câteva monede ar fi ameliorat temporar situația celui șchiop. Însă, în urma ajutorului primit, nu a mai fost nevoie ca el să cerșească vreodată. Era vindecat! „De o sută de ori mai mult”, spune Isus, „și viața veșnică!” La apusul îndelungatei sale vieți, Petru a scris câteva cuvinte care transmit mesajul de siguranță al preafericitei speranțe cu care a închis ochii și a părăsit această lume: „Dar noi, după făgăduinţa Lui, aşteptăm ceruri noi şi un pământ nou, în care va locui neprihănirea” (2 Petru 3:13).

Există, totuși, un Dumnezeu în ceruri… atunci când suntem îngrijorați cu privire la viitor. Să fim siguri că vom primi mai mult decât ne-am fi putut imagina vreodată.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor