Eu sunt sărac şi lipsit, dar Domnul Se gândeşte la mine. Tu eşti ajutorul şi izbăvitorul meu: nu zăbovi, Dumnezeule! (Psalmii 40:17)
Ascultă ediția audio aici.
Cine sunt cei săraci în duh? Cei care simt o nevoie profundă să depindă numai de Dumnezeu. Este vorba despre o stare spirituală în care credinciosul nu găsește în el însuși niciun merit pentru a obține mântuirea. Nu este vorba despre oameni săraci în Duh Sfânt sau în inteligență. Nu le lipsesc nici valorile morale și nici integritatea. Sunt cei „cu inima înfrântă şi […] cu duhul zdrobit” (Psalmii 34:18). Iată de ce îi consideră Hristos fericiți.
În timpul lui Hristos, conducătorii religioși ai poporului Israel se considerau bogați spiritual. Scena din parabola fariseului și a vameșului, relatată de Isus, ilustrează foarte bine atitudinea orgolioasă a celui care se consideră pe sine însuși un model a ceea ce așteaptă Dumnezeu de la oameni. Un „bogat în duh” nu are nevoie de pocăință, de iertare divină, de călăuzirea Scripturilor. Știe deja tot. Nu îi rămâne de învățat mare lucru. Din contră, menirea lui este să îi critice pe alții și să lanseze comentarii virulente la adresa credincioșilor care nu au ajuns la același „nivel înalt” de creștere în credință ca el. Interesant de notat este faptul că cel care respinge în mod vehement acest fel de atitudine este Dumnezeu, deoarece implică o evaluare greșită a ceea ce înseamnă să fii creștin, o lipsă crasă de cunoaștere a milei divine, precum și un dispreț profund față de cei care nu se conformează ideilor ei, în gândire sau în faptă.
O astfel de atitudine este caracteristică bisericii din Laodiceea: „Sunt bogat, m-am îmbogăţit şi nu duc lipsă de nimic.” Care este reala ei valoare spirituală stabilește Însuși Isus: „Nu ştii că eşti ticălos, nenorocit, sărac, orb şi gol” (Apocalipsa 3:17). De unde fericirea de a fi „sărac în duh”. „Aceia care își dau seama că nu se pot mântui cu niciun chip prin ei înșiși, sau că nu sunt în stare să facă niciun lucru bun prin ei înșiși, sunt cei ce prețuiesc ajutorul pe care poate să-l dea Hristos. Ei sunt cei săraci în duh, pe care Hristos îi numește fericiți” (Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 12). Și tot lor li se adresează martorul credincios și adevărat.
Sunteți conștienți că avem profundă nevoie de iertarea divină? Că niciun merit nu este suficient de valoros ca să ne mântuim prin el? Dacă este așa, ne așteaptă o veste bună. Domnul ne dă ceea ce ne dorim cu atâta ardoare: îndreptățirea prin credința în Isus Hristos.
Să Îl rugăm astăzi să ne ajute să trăim cu o nevoie constantă de a beneficia de harul Său. Și vom descoperi fericirea.