Programul unei campanii electorale

În urmă, a închis cartea, a dat-o înapoi îngrijitorului şi a şezut jos. Toţi cei ce se aflau în sinagogă aveau privirile pironite spre El. Atunci a început să le spună: „Astăzi s-au împlinit cuvintele acestea din Scriptură pe care le-aţi auzit.” (Luca 4:20-21)

Ascultă ediția audio aici.

După patruzeci de ani de autocrație, am aflat ce înseamnă o campanie electorală democratică. În noaptea din 23 spre 24 mai 1977 a început prima campanie a tranziției politice spaniole, care trebuia să aleagă primii senatori și deputați ai parlamentului spaniol (Cortes Generales). Temele partidelor politice, mitingurile reprezentanților lor, propaganda televizată, panourile pline de afișe, zidurile și spațiile libere, dezbaterile publice ale liderilor, promisiunile țâșnind din toate părțile, totul era un real spectacol politic de echilibristică, demagogie, abilitate dialectică și persuasiune, pentru a obține votul cetățenilor. Se propuneau, printre altele, în acea epocă, un plan de eliminare completă a șomajului, protejarea mediului înconjurător, dreptul la o locuință demnă, deducerea cheltuielilor familiale, dreptul la libera alegere a unui medic și a unui centru de sănătate, eliminarea impozitării pensiilor, un viitor promițător. S-au format un parlament alcătuit din reprezentanți ai poporului și un guvern care să gestioneze politicile publice. Și apoi a urmat realitatea, cu dezamăgirile ei.

Dacă mi se permite comparația, neobișnuita situație a Spaniei de după război mă duce cu gândul la o altă campanie electorală, declanșată de un Om la începutul lucrării Sale în lume: Hristos. Când a venit în calitate de Mesia la concetățenii Săi din orașul Nazaret, unde copilărise, le-a vestit ce avea să realizeze. Fără să recurgă la panouri publicitare sau la graffiti, la materiale promoționale sau la dezbateri publice. A recurs la Scripturi. Și-a prezentat programul mesianic de acolo, din textul profeției. Era vorba de un plan de reabilitare a omului, valabil nu doar pentru poporul evreu, ci pentru întreaga omenire. Un program inspirat de Duhul Sfânt, pentru împlinirea căruia era nevoie de învestitura Sa. Un proiect care pretinde să aibă soluție la realitățile grave cu care se confruntă omul: sărăcie, mizerie, doliu, nedreptate, boli ale spiritului, orbire spirituală, lanțuri ale oprimării, privarea de libertate. Un plan spiritual care, deși are implicații asupra vieții sociale și politice a oamenilor, nu urmărește interese materiale, din moment ce acționează în interiorul omului, în inima lui. Singurul vot posibil ca răspuns la acest program, care este încă în vigoare, este: „Da, cred.” Atunci, Hristos va lua frâiele vieții noastre și nu ne va dezamăgi niciodată.

Versetul de azi ne garantează că Domnul Și-a și împlinit promisiunile. Să Îl alegem astăzi la conducerea vieții noastre! Nu ne va dezamăgi niciodată!

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video