Dionisie Areopagitul

De aceea, fraţilor, căutaţi cu atât mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră, căci, dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca niciodată. (2 Petru 1:10)

Numele acestui personaj, Dionisie Areopagitul, apare o singură dată în Biblie cu ocazia discursului pe care Pavel îl susţine în Areopagul din Atena. Denumirea locului unde Pavel vorbeşte spune mult despre cine era Dionisie şi despre caracterul său.

Areopagul era un loc de adunare, un loc sacru pentru atenieni. Aici erau luate în atenţie problemele privitoare la religie, de către oamenii care lucrau ca judecători supremi în toate problemele morale şi civile mai importante. Dionisie este unul dintre aceşti oameni care au răspunderea să hotărască în probleme morale şi civile. Este unul dintre cei mai de vază cetăţeni ai Atenei, un om înţelept, educat în domeniul ştiinţei, filozofiei, logicii.

Cuvântul ne spune că „unii au trecut de partea lui (Pavel) şi au crezut”. Faptul că dintre aceştia este numit Dionisie ne duce cu gândul că, probabil, el era cel mai cu vază dintre aceştia. Ce a însemnat pentru Dionisie să treacă de partea lui Pavel? Să se desprindă de grupul cu care a trăit o viaţă. Să nu urmeze mulţimea. Să treacă, fără vreun interes vremelnic, de partea minorităţii atunci când a fost convins că „palavragiul” are dreptate. Avea deja propriile convingeri. Totuşi, în faţa unei descoperiri noi care i-a luminat mintea, se deschide, acceptă lumina nouă şi ia atitudine pentru ea. Dionisie poate fi trecut în lista celor care au primit o chemare de la Dumnezeu, au lăsat totul şi l-au urmat: Avraam, Matei, Pavel.

Pavel explică planul de mântuire pe limba atenienilor şi probabil a fost foarte bine înţeles de Dionisie, care era judecător. Atenianul, areopagitul, am putea parafraza, idolatrul, filozoful, teoreticianul, judecătorul Dionisie, a auzit, a analizat, s-a convins şi a acţionat. Dă dovadă de curaj, exprimându-şi public crezul şi apartenenţa.

Când citeşti astăzi despre acest bărbat, roagă-L pe Dumnezeu să-ţi dea o inimă înţeleaptă, să faci cele mai bune alegeri. Analizează bine fiecare situaţie, cântăreşte bine ceea ce auzi şi fă alegeri înţelepte! Fii un om curajos şi stai de partea adevărului!

Adrian Trifan, pastor, Conferinţa Oltenia

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor