Ioas

După moartea lui Iehoiada, căpeteniile lui Iuda au venit şi s-au închinat înaintea împăratului. Atunci, împăratul i-a ascultat. Şi au părăsit Casa Domnului, Dumnezeului părinţilor lor, şi au slujit Astarteelor şi idolilor. Mânia Domnului a venit asupra lui Iuda şi asupra Ierusalimului, pentru că se făcuseră vinovaţi în felul acesta. (2 Cronici 24:17,18)

În urma unei întâmplări mai puțin fericite, Ioas a ajuns să fie încoronat ca împărat al lui Iuda la vârsta de șapte ani. În anii care au urmat după urcarea lui pe tron, Ioas a fost ajutat de Iehoiada, marele-preot care servea în templu la data aceea. Din cauza vârstei fragede, dar și a lipsei de experiență, pare că Iehoiada era acela care lua majoritatea deciziilor în regat.

Cât timp Iehoiada a fost alături de Ioas ca să-l sfătuiască, lucrurile au mers bine în regat și poporul nu s-a dus după dumnezei străini. Însă după moartea marelui-preot, căpeteniile lui Iuda au venit la împărat și i-au întors inima către ce este rău. În scurt timp, Ioas a început să decadă și odată cu el și poporul pe care îl conducea. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Cei care erau la curtea sa au complotat împotriva lui și l-au asasinat.

Poate că ne întrebăm ce s-a întâmplat cu Ioas de a avut o așa cădere după moartea lui Iehoiada. Se pare că Ioas nu a dezvoltat o relație personală cu Dumnezeul de care Iehoiada asculta. El era dependent de sfaturile și călăuzirea lui Iehoiada, iar când acesta nu a mai fost, el nu a știut ce să facă.

Este bine ca la începutul drumului să avem pe cineva care să ne ajute cu sfaturile și experiența sa. Însă lucrul acesta nu ne scutește de a avea propriile experiențe și mai ales propria relație personală cu Dumnezeu. Numai așa vom fi capabili să luăm cele mai bune decizii și să avem parte de succes în lucrarea pe care o avem de făcut.

„Lucrarea pentru timpul acesta este aceea de a-i atrage atenţia fiecărui creştin la lucrarea cea mai importantă care poate să fie îndeplinită. Aceasta este cultivarea viei Domnului. În via aceasta, fiecare om are o parcelă şi un loc pe care i l-a rânduit Domnul. Succesul fiecăruia depinde de relaţia personală cu singurul Conducător divin.” (Solii alese, cartea 1, p. 53)

Andrei Ștefănescu, pastor-asistent, Conferința Oltenia

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video