VAS

Vasul pe care-l făcea n-a izbutit – cum se întâmplă cu lutul în mâna olarului. Atunci, el a făcut un alt vas, cum i-a plăcut lui să-l facă.
Ieremia 18:4

Vasul de ceramică seamănă foarte mult cu omul. Și unul, și celălalt se nasc din plămădeala lutului, au un demiurg sub mâna căruia lutul ia forma dorită de el. Există riscul de a nu reuși din prima încercare. La roata olarului este vorba despre o eroare umană a maestrului, la roata lui Dumnezeu este tot o eroare umană, dar produsă de eșecul omului de a se lăsa în mâna lui Dumnezeu pentru formare și modelare.

În final, după ce lutul a prins totuși forma dorită de olar, are loc arderea în cuptor, pentru ca materialul să atingă standardele de calitate. Sub acțiunea focului, vasul de ceramică riscă să se deformeze și să se degradeze; ființa umană, la fel, se poate degrada și ea din punct de vedere spiritual din cauza focului încercărilor, necazurilor sau pierderilor.

Ca și vasele de ceramică, oamenii au roluri și întrebuințări diferite în planul lui Dumnezeu. Există lucrări pentru vasele de cinste în Împărăția lui Dumnezeu, dar există și lucrări pentru vasele obișnuite. Dar, în ochii Maestrului, absolut toate sunt necesare și de preț. El pe toate le menține în stare de funcționare și curățenie.

Există, desigur, și deosebiri între oameni și vase. În timp ce vasele nu-și pot determina singure soarta, oamenii au această libertate. Ei se pot opune planului inițial al lui Dumnezeu și pot continua să se opună până la rezultatul final, care este pierderea veșnică a sufletului. În virtutea insistenței și răbdării divine, omul are numeroase ocazii de redresare. Ființa umană se poate întoarce la Dumnezeu prin experiența pocăinței, care nu este altceva decât răspunsul favorabil la acțiunea Duhului Sfânt. Dumnezeu este cel care conferă valoare personală și valoare de întrebuințare fiecărui vas în parte din gospodăria Sa.

În ce fază a demersului meu personal mă aflu, asemenea lutului în mâna olarului?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor