ȚIPĂT

Un țipăt se aude la Rama, plângeri și lacrimi amare: Rahela își plânge copiii și nu vrea să se mângâie pentru copiii ei, căci nu mai sunt!
Ieremia 31:15

Țipătul este, de obicei, un sunet involuntar pe care îl scoatem din cauza unei surprize. Dacă surpriza este plăcută, țipătul exprimă bucurie, dacă surpriza este neplăcută, țipătul exprimă durere.

În exemplul din Ieremia, surpriza Rahelei este foarte neplăcută, iar țipătul ei exprimă disperare și jale profundă. Această profeție și-a găsit împlinirea cu ocazia omorârii pruncilor din zona Betleemului, la porunca lui Irod cel Mare, după nașterea lui Isus.

În lumea noastră cufundată în păcat și suferință, țipătul este de cele mai multe ori un semn al pierderii și dezolării. Din acest motiv, atunci când auzim un țipăt, ne gândim de obicei la ceva rău sau neplăcut care i s-a întâmplat cuiva. Apoi, în cel mai fericit caz, ne mobilizăm să intervenim și să ajutăm cu ceva, dacă se mai poate.

În cazul Rahelei din Rama, nu se mai putea face nimic. Copiii ei erau morți și singurul lucru care îi mai rămânea era jalea grea și amară, până când, încet, vindecarea după pierdere avea să vină în cele din urmă.

Țipătul copilului și al mamei la naștere este primul semn cu care este întâmpinată noua viață și tot țipătul de durere este ultimul sunet cu care marcăm și trecerea în neființă. Viața noastră se desfășoară între cele două țipete fundamentale, iar între acestea avem o mulțime de altele, intermediare.

Într-o zi, Dumnezeu va face să înceteze toate țipetele care ne marchează acum existența. El va îndepărta din lumea Sa cea nouă orice motiv de stres și supărare.

Ce reacție am atunci când aud un țipăt de durere în apropiere? Cum fac față reflexului de autoprotecție și apărare?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor