SIMȚĂMINTE

Am avut o mare bucurie în Domnul, că, în sfârșit, ați putut să vă înnoiți iarăși simțămintele voastre față de mine.
Filipeni 4:10

Apostolul este înviorat sufletește la gândul că frații din Filipi și-au împrospătat bucuria și iubirea frățească prin evocarea amintirilor comune.

Primii creștini de pe continentul european își aduceau aminte cu drag de începuturile credinței lor, la care Pavel și echipa sa au avut o contribuție esențială. Episodul încarcerării și eliberării providențiale, consacrarea temnicerului și a familiei sale, primele adunări din casele celor binevoitori și în mod deosebit din casa Lidiei, toate aceste amintiri comune stârneau o avalanșă de simțăminte pozitive puternice, cu efect atât de binefăcător asupra ambelor părți.

Simțămintele, spre deosebire de senzații – despre care am vorbit cu câteva zile în urmă –, sunt trăiri sufletești mai profunde, care depășesc nivelul percepției imediate și directe, atingând zonele adânci ale conștiinței.

Senzațiile sunt impresii de moment pe care ni le facem prin intermediul celor cinci simțuri. Simțămintele sunt trăiri profunde și mult mai stabile decât senzațiile. Emoțiile pot fi considerate fazele intermediare dintre percepții și sentimente.

Ființa umană este definită în cea mai mare măsură de capacitatea de a proiecta în conștiință realitatea înconjurătoare, asimilată prin percepții și prelucrată cu ajutorul emoțiilor și simțămintelor. Cele mai multe decizii pe care le luăm sunt influențate de propriile noastre sentimente. De aceea este foarte important să acordăm atenție deosebită inteligenței noastre emoționale.

Care sunt sentimentele de care aș vrea să mă eliberez și ce simțăminte aș dori să dezvolt pentru mai mult confort și eficiență la școală, serviciu și acasă?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video