RÂS

Sara a tăgăduit și a zis: „N-am râs.” Căci i-a fost frică. Dar El a zis: „Ba da, ai râs.”
Geneza 18:15

Probabil că râsul Sarei nu a fost o cascadă de hohote sonore și foarte articulate. Am putea considera râsul ei mai degrabă un surâs nuanțat. Astfel că, atunci când Vizitatorul ceresc face referire la gestul ei, precizând că a râs, ea are posibilitatea să nege că a râs într-adevăr.

Dar Dumnezeu S-a referit nu atât de mult la modul în care și-a exprimat necredința, cât la necredință în sine. De data aceasta, în ciuda râsului necredinței Sarei, Dumnezeu a găsit de cuviință să Își împlinească vechea promisiune cu privire la nașterea unui copil direct de către Sara.

Râsul necredinței poate întârzia destul de mult împlinirea planurilor lui Dumnezeu cu poporul Său, dar toate lucrurile au o limită, inclusiv sau mai ales la Dumnezeu. Când sosește vremea ca un anumit lucru din planul divin să se întâmple, Dumnezeu trece peste orice obstacol pentru a face lucrurile să devină realitate după promisiunea Sa, și nu după socotelile noastre.

Râsul în sine nu este un lucru rău, dar depinde ce semnificație are. Dacă exprimă bucuria și buna dispoziție, rezultate din siguranța călăuzirii divine, râsul este primit de Dumnezeu ca o formă de mulțumire și recunoștință.

Dar, dacă râsul exprimă nepăsare și indiferență față de grija lui Dumnezeu sau față de porunca Sa, atunci lucrurile se schimbă radical. Un asemenea râs este inacceptabil și vinovat. Necesită umilință și pocăință autentică.

Când sunt binedispus, care ar putea fi motivele mele de bună dispoziție? Se bucură și Dumnezeu de râsul meu sau Se întristează?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor