PUSTIU

Atunci, Isus a fost dus de Duhul în pustie, ca să fie ispitit de diavolul.
Matei 4:1

Pustiul se remarcă în primul rând prin sălbăticia naturală a peisajului, de obicei un teritoriu lipsit de vegetație și așezări umane. Raritatea oamenilor este determinată de lipsa mijloacelor de trai. Pustiul este un teren aspru și neprimitor, dar prielnic marilor prefaceri spirituale.

Israel, ca popor ales al lui Dumnezeu, a rătăcit 40 de ani prin pustiu, timp în care s-a format ca entitate spirituală, socială și legislativă. La intrarea în pustiu, Israel era o adunătură de sclavi și alte grupuri de emigranți. La ieșirea din pustiu, Israel era un popor pregătit să-și primească moștenirea de la Dumnezeu și să ia în stăpânire țara promisă.

Isus a fost dus de Duhul în pustiu ca să fie ispitit de diavol. Acesta era un program-cheie integrat în misiunea răscumpărătoare a Salvatorului lumii. Acolo trebuia câștigat examenul la care Adam și Eva au căzut în grădina Edenului.

În condiții total diferite trebuia recuperată pierderea produsă de intrarea păcatului în lume. În pustiu, Isus a câștigat lupta asupra propriei naturi umane și asupra diavolului, folosind Cuvântul lui Dumnezeu ca armă de apărare și ofensivă.

Există momente sau perioade din viața noastră asimilate ca experiențe ale pustiului. În condiții de asprime și inconveniențe, sufletul nostru se poate desăvârși prin victorii necesare asupra sinelui și Satanei.

Același ajutor divin ne stă și nouă la dispoziție: Cuvântul, Duhul Sfânt și îngerii. Principala formă de bătălie a pustiului este rugăciunea, asociată cu postul și consacrarea sau reconsacrarea.

Care a fost ultima mea bătălie a pustiului sau care a fost cea mai importantă? Sunt pregătit pentru următoarea?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor