PLAN

Domniile și stăpânirile din locurile cerești să cunoască azi, prin Biserică, înțelepciunea nespus de felurită a lui Dumnezeu, după planul veșnic pe care l-a făcut în Hristos Isus, Domnul nostru.
Efeseni 3:10,11

O redare în limba vorbită a textului de mai sus ar putea fi următoarea: Întreaga creație a lui Dumnezeu, ființele inteligente din univers au acum posibilitatea să cunoască prin intermediul bisericii lui Dumnezeu înțelepciunea foarte diversificată cu care El planifică și aduce la îndeplinire proiectul veacurilor construit în jurul Fiului Său, Isus Hristos.

Pot fi luate în discuție multe aspecte ale acestei declarații larg cuprinzătoare a lui Pavel. Să ne gândim, de exemplu, la faptul că desfășurarea de forțe și mijloace ale lui Dumnezeu în vederea recuperării ființelor umane din valea plângerii acestei lumi are loc după un plan, numit aici „plan veșnic”. Expresia ne sugerează că acest plan este de mare întindere, atât ca desfășurare în timp, cât și ca multitudine de detalii pe care le cuprinde. Este ca și când am vorbi despre un master-plan care se dezvoltă apoi în subcategorii.

Noi numim de obicei acest plan general „planul de mântuire” și nu suntem singurii care facem acest lucru. Am moștenit acest concept de la mișcările de înviorare spirituală de dinaintea noastră și alte biserici gândesc la fel ca noi. Punctul central al acestui plan este Răscumpărătorul nostru Isus Hristos și sacrificiul Său ispășitor. În prezent, rolul principal al Salvatorului este mijlocirea și curățirea sanctuarului ceresc. Punctul final și ținta acestui plan este refacerea tuturor lucrurilor și venirea Împărăției slavei.

Îmi găsesc și eu locul în acest plan magistral al lui Dumnezeu, astfel încât Dumnezeu să fie bucuros de contribuția mea la îndeplinirea proiectului Său?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor