PERFORMANȚĂ

El este ca un pom sădit lângă un izvor de apă, care își dă rodul la vremea lui și ale cărui frunze nu se veștejesc; tot ce începe duce la bun sfârșit.
Psalmii 1:3

Iată o imagine de mare frumusețe și sensibilitate! Un pom care crește lângă o sursă permanentă de apă și care își împlinește menirea. Rodește abundent și reușește să ducă fructele până la maturitate. La exterior este plin de viață, frumusețe și echilibru. Pomul arată bine în toate zilele anului, chiar și în vremea secetei. E un pom performant, am spune.

Autorul primului psalm vorbește însă despre omul spiritual în opoziție cu omul firesc și lumesc. Aprecierea că tot ce începe duce la bun sfârșit nici nu este atribuită pomului, ci omului performant, sub toate aspectele vieții sale.

Pomul din această ilustrație reușește să-și câștige respectul pentru performanțele sale datorită sursei sale de apă, din care se alimentează continuu. La fel, și omul spiritual are nevoie de o asemenea conexiune.

Sursa de stabilitate și performanță a omului spiritual este bine definită în versetul anterior, și aceasta este Legea Domnului. În acest context, Legea Domnului este întreaga Scriptură existentă la acel moment al istoriei mântuirii.

Conectarea permanentă și viguroasă la această sursă de putere este secretul performanțelor omului spiritual. El nu găsește în Scriptură doar povestiri frumoase cu învățături morale, ci se alimentează din plin cu puterea unei vieți de succes, pe care o găsește în paginile sfinte.

Sunt și eu un om performant din punct de vedere spiritual? Sau mai trebuie să refac conexiunile aducătoare de putere din Cuvânt?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video