PERCEPȚIE

Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare am lepădat ce era copilăresc.
1 Corinteni 13:11

Percepția are de-a face cu cele cinci simțuri. Ea privește modul în care simțim nemijlocit lumea fizică din jurul nostru. Dar percepția se referă și la felul în care interpretăm ceea ce ne oferă organele de simț și cum reacționăm la informațiile primite. Putem percepe lumea din jur în mod pueril și să reacționăm neadecvat sau putem privi lucrurile cu maturitate și să reacționăm eficient. Pentru o asemenea performanță avem nevoie de o gândire matură. Percepția, gândirea și comunicarea sunt legate mănunchi și sunt interdependente.

Cu timpul, organele de simț încep să își piardă acuitatea Auzul și văzul se diminuează și au nevoie de ajutor pentru a funcționa în parametri normali. Și celelalte simțuri pot cunoaște o deteriorare odată cu înaintarea în vârstă. Oricum, o parte însemnată din grija noastră pentru sănătate are de-a face cu organele noastre de simț. Acest lucru este normal, corect și necesar.

Percepția are și o dimensiune spirituală. Apostolul are în vedere mai ales acest aspect și dorește să dăm dovadă de maturitate în credință. Atunci când auzim Cuvântul sau când îl citim cu ochii noștri este important ca mintea să proceseze corect informațiile primite. O percepție matură reușește să vadă și să audă principiile care stau în spatele cuvintelor. Cuvântul lui Dumnezeu este plin de metafore, aluzii și simboluri, care au nevoie de o înțelegere matură pentru a fi aplicate corect.

Când citesc sau când ascult Cuvântul, reușesc să prind semnificațiile simbolurilor și imaginilor biblice? Sau am nevoie să îmi maturizez înțelegerea?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor