OSÂNDĂ

Dar celălalt (tâlhar) l-a înfruntat și i-a zis: „Nu te temi tu de Dumnezeu, tu, care ești sub aceeași osândă?
Luca 23:40

Tâlharul pocăit reacționează la batjocura celuilalt coleg de suferință și îl mustră pentru lipsa de solidaritate, având în vedere aceeași soartă care îi paște pe toți trei. Când se referă la aceeași osândă, el se referă la condamnarea la moarte fără să facă vreo deosebire între motivul pentru care erau condamnați cei doi și Isus.

Pentru cei doi răufăcători, sentința capitală era consecința propriilor păcate, dar pentru Isus lucrurile stăteau altfel. Condamnarea Lui era un abuz grosolan și o încălcare gravă a justiției omenești, combinate cu lașitatea și slăbiciunea judecătorului. Isus a fost condamnat la moarte în urma mașinațiunilor politice ale puternicilor vremii, în timp ce condamnarea celor doi era un act de dreptate în deplină legalitate.

Când discutăm despre semnificația celor două feluri de moarte de pe Golgota, deosebirile sunt infinit mai mari decât procesul de stabilire a sentinței capitale. Moartea tâlharilor era răsplata pentru păcatele lor, fără niciun fel de valoare ispășitoare, nici măcar pentru propria lor vinovăție. Moartea lor nu le putea aduce nicio speranță de salvare din păcat.

În schimb, moartea Salvatorului era prețul de răscumpărare din păcat pentru întreaga lume. În baza propriei Sale morți, Isus l-a asigurat pe tâlharul pocăit de învierea celor drepți.

Care este lecția pe care o pot asimila din acest episod petrecut pe Golgota, în care un condamnat la moarte pe drept are asigurarea vieții veșnice?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor