OBSESIE

Domnul a văzut că răutatea omului era mare pe pământ și că toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău.
Geneza 6:5

Obsesia este o suferință care afectează serios viața celui cuprins de ea. Anumite idei fixe și negative revin cu un ritm obositor asupra minții, determinând acțiuni peste puterea voinței de a se opune, în ciuda faptului că subiectul este conștient de acest lucru. Dincolo de durerea încărcăturii negative a gândurilor este și neputința de a le ține sub control. Această situație repetată în mod accelerat poate duce ființa umană la disperare și capitulare.

Situația lumii antediluviene este descrisă ca o obsesie colectivă, generalizată, fapt ce o face irecuperabilă și sortită pieirii în mod inevitabil. Dacă nu ar fi intervenit Dumnezeu să pună capăt acestui cerc vicios al răului moral și social sub toate aspectele lui, lumea s-ar fi prăbușit probabil într-un fel de implozie a nelegiuirii.

Obsesia nu ar trebui totuși să ne facă viața mizerabilă și imposibil de trăit. În primul rând, o putem preveni. Putem alege în fiecare zi să ne controlăm obiceiurile și preferințele pentru a evita substanțele sau preocupările care ne-ar putea lua sub controlul lor. Din acest punct de vedere avem o responsabilitate deplină. Nu putem da vina pe prieteni sau pe mediul în care suntem nevoiți să ne ducem existența.

Este imperios să preluăm controlul asupra propriei vieți și să fim responsabili de propriile noastre decizii și acțiuni. Iar dacă lucrurile degenerează totuși, avem un Medic vindecător în ceruri și o mulțime de ajutoare ale Sale aici, pe pământ. Să le căutăm cu încredere și curaj câtă vreme se mai poate face ceva!

Ce să fac atunci când îmi dau seama că un anumit lucru sau comportament ar putea să-mi scape de sub control?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor