MALEABIL

Înțelepciunea care vine de sus este întâi curată, apoi pașnică, blândă, ușor de înduplecat, plină de îndurare și de roade bune, fără părtinire, nefățarnică.
Iacov 3:17

Înțelepciunea care vine de la Dumnezeu modelează un caracter nobil și curat. Printre trăsăturile definitorii se numără și capacitatea de adaptare la situații și condiții mereu în schimbare. Maleabilitatea pe care o recomandă Iacov în textul de azi nu trebuie scoasă din context pentru a fi făcută să însemne dependență de împrejurări, în locul principialității și al ascultării de adevărurile eterne, stabile, neschimbătoare.

Înainte de a vorbi despre maleabilitate, apostolul stabilește că înțelepciunea din sursă divină este curată. Această puritate sugerează că, înainte de a fi ușor de înduplecat, caracterul nobil este corect și consecvent cu principiile de bază ale vieții. Nepărtinirea și autenticitatea, pe care Iacov le menționează la încheierea listei, indică în aceeași măsură corectitudinea și integritatea.

În această listă, maleabilitatea este menționată pentru a sublinia nevoia de adaptare și de schimbare, care este atât de necesară învățării și dezvoltării ucenicului autentic. Cum ar fi putut fi formați apostolii, dacă nu ar fi acceptat să se schimbe și să se adapteze noilor adevăruri pe care Învățătorul le aducea permanent în atenția lor?

Maleabilitatea ne ajută să înlocuim treptat din gândire și din practică tot ceea ce este nefuncțional, imoral sau ofensator, cu tot ceea ce este valoros, de apreciat și de urmat. Această caracteristică nu trebuie să lipsească la niciun stadiu de dezvoltare. Noi avem permanent de învățat de la alții și de transmis altora lucrurile noi funcționale pe care am ajuns să le cunoaștem.

Cât trebuie să fiu de maleabil pentru a nu rămâne în urmă cu creșterea și dezvoltarea personală, fără să o apuc totuși pe o cale greșită?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor