ÎNGĂDUINȚĂ

Robul Domnului nu trebuie să se certe, ci să fie (…) plin de îngăduință răbdătoare.
2 Timotei 2:24

Atunci când avem de-a face cu oamenii, trebuie să știm că nimeni nu este perfect, inclusiv noi, iar în aceste circumstanțe avem nevoie de îngăduință, toleranță, înțelegere unii față de alții. Această atmosferă de amabilitate răbdătoare creează premisele dezvoltării personale sănătoase. Astfel se creează relații durabile, cu susținere și încurajare reciprocă, pentru dezvoltarea unei biserici bazate pe har și iubire frățească.

Îngăduința creștină nu se moștenește de la părinți și nici nu constituie o dotare aleatorie printre membrii bisericii. Aceasta se câștigă cu mult exercițiu și disciplină personală. Ucenicia este experiența în care fiecare creștin se maturizează spre asemănarea tot mai mult cu Maestrul și primește un transfer de calități și calificări de la El.

Avem un model impecabil în modul de raportare a lui Isus la Iuda Iscarioteanul. Ucenicul acesta a pătruns în numărul celor 12 și l-a părăsit în mod atipic. Isus a avut o discuție foarte deschisă cu Iuda, arătându-i dezavantajele materiale și practice ale uceniciei la care acesta dorea să adere. Isus voia ca Iuda să nu-și facă iluzii cu privire la perspectivele materiale la care râvnea.

Timp de trei ani și jumătate, Isus a arătat o îngăduință dumnezeiască față de acest ucenic problematic și i-a dat nenumărate ocazii de pocăință, pe care Iuda le-a ratat sistematic, pe toate. Până și în ultimul episod al acestei drame, modul de adresare al Maestrului a fost marcat de respect și atenție deosebită față de un fățarnic ticălos și arogant. Din acel moment, eșecul i-a aparținut lui Iuda în exclusivitate.

De unde îmi pot alimenta îngăduința răbdătoare de care am nevoie în relațiile cu colegii, familia și membrii bisericii?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor