GEST

S-a sculat de la masă, S-a dezbrăcat de hainele Lui, a luat un ștergar și S-a încins cu el.
Ioan 13:4

Fără să spună niciun cuvânt, Învățătorul oamenilor ne-a transmis una dintre cele mai importante lecții din întreaga Sa lucrare publică – dispoziția de a îndeplini cele mai umile servicii, cu cea mai înaltă semnificație morală. Serviciul umilinței rămâne un monument de dăruire neegoistă pe care ar trebui să-l rememorăm în practică în fiecare zi, nu numai o dată la trei luni.

Gestul reprezintă un element de limbaj nonverbal care transmite vizual idei ce se vor întipări în memorie pentru multă vreme. Gestul continuă să fie o sursă de inspirație și are un mesaj valabil multă vreme după ce a fost recepționat.

Acesta poate îmbrăca forme dramatice, cum ar fi aducerea de tămâie pe altarul unei zeități sau pe altarul public al cultului împăratului. Refuzarea acestui gest i-a costat viața pe un număr impresionant de creștini. Acest gest avea o semnificație pe care o puteau înțelege foarte bine atât creștinii, cât și susținătorii cultului împăratului. De asemenea, era un act de închinare și era considerat ca atare de ambele părți.

Întorcându-ne la semnificația serviciului umilinței, gestul de aplecare la picioarele partenerului în timpul desfășurării acestui ritual este ca și când întreaga noastră ființă se pune la dispoziția celuilalt ca să-i fie lui bine și să se simtă curat și confortabil. Acceptarea gestului de a-ți fi spălate picioarele de către altcineva înseamnă recunoașterea neputinței de a obține – prin eforturi proprii – un statut corespunzător de puritate morală înaintea lui Dumnezeu. Altcineva trebuia să ne spele pentru a fi curați înaintea lui Dumnezeu. Combinate, cele două părți ale serviciului umilinței ne transmit ideea dependenței noastre de Dumnezeu și responsabilitatea de a ne sluji unii altora, după modelul nostru, Isus Hristos.

Când particip la ritualul spălării picioarelor, cât de aproape sunt gândurile mele de semnificația profundă a acestui gest?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video