GELOZIE

Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești, căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos.
Exodul 20:5

În termenii realităților omenești, gelozia este o suferință care rezultă din sentimentul de nesiguranță cu privire la ființa iubită și fidelitatea acesteia. Această neliniște generează un comportament abuziv, ce poate dăuna grav relației până la punctul în care aceasta se poate distruge.

În termenii realităților celeste, gelozia este o formă de a explica minții omenești dorința lui Dumnezeu de a ne avea numai pentru Sine, cu inima întreagă consacrată numai Lui, fără să fie împărțită și domnului veacului acestuia. Din această perspectivă, cochetăria discretă sau deschisă cu lucrurile înșelătoare ale lumii păcatului și dezmățului constituie o infidelitate care poate răni grav iubirea generoasă și bogată a lui Dumnezeu pentru noi.

Revenind la lumea noastră, a oamenilor, atunci când unul dintre soți dă semne de gelozie, celălalt soț face tot ce îi stă în putere pentru a nu alimenta această înclinație sensibilă și dureroasă. Uneori, o asemenea stare de lucruri degenerează, iar străduința victimei de a-și dovedi suplimentul de fidelitate nu mai servește la nimic. Alteori, lucrurile pot continua mult timp, poate toată viața, iar relația este salvată cumva.

Din perspectiva relației noastre cu Dumnezeu, aluzia Sa la gelozie din porunca a doua este destinată să ne stimuleze vigilența și atenția, știind bine că vrăjmașul nostru nu doarme. Când este vorba despre idolatrie, întotdeauna aceasta este alimentată atât de elemente interne ale sufletului, constând din nevoi legitime, cât și de înclinații păcătoase, inerente naturii noastre căzute, dar și de elemente externe, care țin de presiunea socială sau de psihologia mulțimii. Puritatea sufletului devine astfel obiectul unei lupte permanente, pe care gelozia divină o motivează în mod sănătos și eficient.

Cât de mult mă ajută să știu că Dumnezeu este foarte sensibil la oscilațiile mele privind fidelitatea față de El, când iau decizii cu semnificație morală și religioasă?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video