FORMĂ

Cunoști poruncile: „Să nu preacurvești; să nu ucizi; să nu furi; să nu faci o mărturisire mincinoasă; să nu înșeli; să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta.”
Marcu 10:19

Durerea tânărului bogat era că nu reușise să ajungă la fondul Legii și naviga încă în apele puțin adânci ale formei ei. Întrebarea Învățătorului i-a solicitat tânărului bogat cunoștințele și experiența în forma Celor Zece Porunci. Aici el se simțea competent și în siguranță. Dar soluția pe care o căuta nu se afla aici. Considera rezolvat acest capitol al vieții, așa că problema era în altă parte.

Cunoașterea formei Legii, oricât de amănunțită ar fi, nu poate satisface nevoile profunde ale ființei umane. Aceasta era durerea tânărului bogat, pe care el spera să o trateze învățătorul Isus. Fusese impresionat de bucuria simplă și nevinovată a copiilor binecuvântați de Isus și constatase că și el avea nevoie de o asemenea bucurie.

Forma Legii este importantă și necesară pentru prima etapă a vieții spirituale, când logica și rațiunea, împreună cu nevoia de ordine, ajută la clarificarea elementelor de bază. Dar, pe măsură ce viața sufletească merge mai departe, pătrunderea spirituală nu mai depinde de forme, oricât ar fi de interesante sau convingătoare.

Porunca a zecea, a șaptea, a patra sau a treia nu mai constituie un criteriu esențial formal. Toată schema se reduce la o singură idee sau valoare: iubirea. Forma este un bun îndrumător până la majoratul spiritual, la care, din păcate, tânărul bogat încă nu ajunsese. El a ales să rămână încă un copil bogat și nu a reușit să treacă în clasa următoare a apropierii de Dumnezeu și de lumea Sa.

La propunerea Învățătorului de a promova această etapă a dezvoltării personale, tânărul bogat a demonstrat că nu era pregătit să facă pasul semnificativ. Fondul Legii a rămas pentru el o veșnică necunoscută.

Pe o scară de la 1 la 10, unde mă aflu între forma și conținutul legii iubirii lui Dumnezeu?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor