FOC

Domnul mergea înaintea lor: ziua într-un stâlp de nor, ca să-i călăuzească pe drum, iar noaptea într-un stâlp de foc, ca să-i lumineze, pentru ca să meargă și ziua, și noaptea.
Exodul 13:21

Focul poate fi prieten sau dușman. Dacă este prieten, atunci aduce confort, căldură și dezvoltare. Dacă este scăpat de sub control, aduce distrugere, durere și moarte. Când este folosit cum trebuie și unde trebuie, focul face lumea să se miște confortabil și în siguranță. Este o sursă de energie și aduce binecuvântare. Dacă este folosit cu rea intenție sau este lăsat nesupravegheat, focul poate produce incendii devastatoare sau, mai rău, explozii nimicitoare.

Focul Domnului are și el două funcții distincte prin care Dumnezeu lucrează la menținerea lumii între limitele admisibile. Când Sodoma și Gomora și-au depășit măsura, focul Domnului a limitat extinderea riscantă a răului. Când lumea întreagă va deveni o Sodomă, ne putem aștepta la ceva asemănător. Avem o avertizare serioasă de la Însuși Mântuitorul.

La exod, focul Domnului a lovit Egiptul ca o măsură de avertizare pentru faraon și egipteni. Dumnezeu le-a dat motive să se teamă de mâna Sa puternică. Cu ocazia trecerii Mării Roșii, stâlpul de foc era orientat spre Israel în mod prietenos și a furnizat lumina pentru traversarea în siguranță prin albia mării. Același stâlp de foc arunca întuneric și neputință în tabăra egiptenilor, ca să nu poată interveni împotriva lui Israel.

Focul lui Dumnezeu este la fel de disponibil și astăzi. Folosit de Dumnezeu cu dragoste și sub controlul înțelepciunii și iubirii Sale, focul divin poate căli oțelul caracterului, conferind răbdare și eliminând impuritățile naturii umane. Așa va fi Israel curățit prin foc.

Dar focul Domnului nu va fi deloc prietenos cu închinătorii fiarei și cu supușii Babilonului, de aceea este acum momentul să alegem care dintre efectele focului lui Dumnezeu ni se vor aplica. Este timpul să alegem pregătirea pentru ziua cea mare a Domnului, când focul lui Dumnezeu va face diferența dintre cei buni și cei răi.

Unde mă așez acum față de focul lui Dumnezeu: în tabăra sfinților sau rămân cu egiptenii?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video