FLACĂRĂ

Îngerul Domnului i s-a arătat într-o flacără de foc, care ieșea din mijlocul unui rug.
Exodul 3:2

Fără îndoială, Dumnezeu știa că Moise avea o curiozitate naturală și că flacăra care cuprindea tufișul putea fi un element de câștigare a atenției. Scenariul lui Dumnezeu a funcționat perfect. Moise s-a concentrat asupra fenomenului care îl intriga și așa a început adevărata istorie a exodului. Flacăra prezenței divine făcea ca locul acela să devină sfânt, iar accesul lui Moise era permis numai fără încălțăminte.

Flacăra este un simbol foarte sugestiv pentru Ființa și lucrarea lui Dumnezeu. Așa cum flacăra dă lumină și căldură, care sunt elemente indispensabile vieții, la fel este și Dumnezeu – lumină și căldură.

Flacăra învăluind modestul tufiș, care a reușit să supraviețuiască, este o altă lecție expresivă a realității că lumina și căldura lui Dumnezeu se pot manifesta chiar și printr-o ființă slabă și modestă și, în loc să-i producă vreun prejudiciu, dimpotrivă, îi dă măreție și slavă. Puterea lui Dumnezeu se poate manifesta foarte bine pe un suport lipsit de valoare, conferindu-i mare preț și prestanță. Cu cât partea materială sau umană este mai neînsemnată, cu atât calitățile și puterea flăcării lui Dumnezeu sunt mai evidente.

Flacăra exercită asupra ființei umane o influență mistică, de aceea locurile sfinte sunt marcate de altare pe care arde o flacără, ce impune respect și venerație. Grija față de menținerea focului este considerată o mare responsabilitate pentru slujitorii altarului.

Cele zece fecioare din parabola lui Isus aveau datoria să-și mențină permanent flacăra candelei la un nivel suficient. Când s-a auzit strigătul care anunța venirea mirelui, toate trebuiau să-l poată întâmpina cu lumina necesară. Neglijența celor cinci fecioare neînțelepte a costat însă foarte mult. Flacăra candelelor trebuia menținută, demonstrând interesul și vigilența lor salvatoare.

În ce stare se află flacăra de veghe a vieții mele spirituale și ce trebuie să dețin pentru a putea intra la nuntă?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor