FEMEIE

În cer s-a arătat un semn mare – o femeie învăluită în soare, cu luna sub picioare și cu o cunună de douăsprezece stele pe cap.
Apocalipsa 12:1

O femeie înconjurată de o lumină orbitoare trebuie să fi fost o imagine impresionantă pentru bătrânul Ioan, izolat pe insula Patmos. În Efesul unde își petrecuse ultima parte a vieții de slujire, femeia avea un rol major în viața cetății. Acolo se afla templul zeiței Diana, la care se adunau mulțimi de pelerini. Acest templu era o sursă importantă de prosperitate economică și socială pentru localnici. Multe alte ocupații și industrii se dezvoltau pe lângă templul Dianei din Efes. Practic, viața de zi cu zi a Efesului era patronată de prezența impunătoare și misterioasă a zeiței iubirii și vânătorii.

 Dar femeia din viziunea lui Ioan nu avea nimic lasciv sau seducător; dimpotrivă, învăluită în lumină, ea era în chinurile nașterii. Femeia din viziunea lui Ioan era un simbol al fecundității împlinite prin aducerea pe lume a copiilor, nu prin afișarea ostentativă a nurilor aducători de dezmăț și profit îndoielnic.

Când a fost creată de Dumnezeu din materialul nobil al corpului lui Adam, prima femeie a făcut o impresie atât de puternică asupra bărbatului încât cei doi au simțit că sunt făcuți unul pentru celălalt. Folosind acest detaliu, apostolul Pavel avea să spună mai târziu că misterul acesta, care unește cele două ființe umane, este o bună ilustrare a conexiunii dintre Isus și biserica Sa (vezi Efeseni 5:32).

Avem în această aplicație a lui Pavel cheia de interpretare a simbolului din viziunea lui Ioan. Există o similitudine între biserică și femeie și între căsătorie și relația dintre Hristos și biserica Lui. Atașamentul, fidelitatea și interdependența celor doi sunt o trimitere foarte convingătoare la atașamentul, fidelitatea și dependența bisericii de Capul și Răscumpărătorul ei, Isus Hristos.

Cât din misterul iubirii autentice am ajuns să cunosc în relația mea cu oamenii și cu Dumnezeu? Cum aș putea aprofunda acest mister?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video