DUH

Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul și puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinților la copii și pe cei neascultători la umblarea în înțelepciunea celor neprihăniți, ca să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El.
Luca 1:17

Acesta este un fragment din descoperirea pe care i-a făcut-o îngerul lui Zaharia cu privire la misiunea lui Ioan Botezătorul, copilul care avea să i se nască. Aici apare o aluzie la lucrarea profetică a lui Ilie, fapt ce îi determină pe unii comentatori ai Bibliei să considere că Ioan Botezătorul a fost o întrupare a lui Ilie Tișbitul. Textul biblic nu sugerează o asemenea interpretare, ci o continuitate a misiunii profetice a lui Ilie prin Ioan Botezătorul și apoi a lui Ioan Botezătorul prin ultima generație de credincioși de pe pământ, înainte de încheierea istoriei păcatului.

„Duhul și puterea lui Ilie” este o metaforă care se referă la profilul vieții și misiunii lui Ioan Botezătorul, pe baza tiparului de gândire și comportament care a făcut din Ilie omul de succes în slujba lui Dumnezeu și a semenilor. În mod deosebit rolul de reformator este cel vizat de îngerul care îi vorbește lui Zaharia. Dar și în ce privește conținutul reformei există o similitudine între cei doi și apoi între ei și misiunea ultimei generații.

Duhul și puterea lui Ilie nu sunt produsul efortului omenesc, ci o manifestare neîngrădită a Duhului Sfânt în viața celor care le manifestă. Duhul și puterea lui Ilie au strălucit în mod deosebit pe muntele Carmel, unde Israel a fost condus la o reformă radicală și profundă a închinării. Ilie a recondiționat altarul căzut în desuetudine, apoi a reinstalat modelul de rugăciune pe care Dumnezeu îl onorează cu ascultarea evidentă și convingătoare.

Duhul lui Ilie trebuie să fie o forță morală suficient de caldă și dinamică pentru a fi în măsură să atragă inimile vârstnicilor și ale tinerilor împreună, să fie capabilă să convingă și să reconvertească suflete refractare la principiile morale ale lui Dumnezeu. Duhul lui Ilie este Duhul Sfânt care pregătește o comunitate de credință să Îl întâlnească în slavă pe Dumnezeu.

Ce doză de înțelegere, de compasiune și de fermitate principială este necesară pentru a se combina în duhul și puterea lui Ilie?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor