DESCOPERIRE

Iacov s-a trezit din somn și a zis: „Cu adevărat, Domnul este în locul acesta, și eu n-am știut.”
Geneza 28:16

Iacov era în fața unei descoperiri importante. Dumnezeu Se afla în locul acela, deși nu erau semne vizibile care să avertizeze despre acest lucru. Iacov a înțeles că Dumnezeu Se poate afla oriunde, fără să fie dependent de anumite condiții sau fără ca locul să fie marcat corespunzător. Pentru orice eventualitate, Iacov a luat o piatră și a marcat locul pentru posteritate. Așa s-a născut „Betel”, un nume cu semnificație până în ziua de astăzi.

Curios că, înainte de acest moment de criză din viața lui și a familiei lui, Iacov nu a avut parte de o asemenea descoperire a prezenței divine. Să fi fost oare nevoie de o criză pentru ca Iacov să aibă o întâlnire semnificativă cu Dumnezeu? Poate că da, poate că nu. Oricum, descoperirea lui Dumnezeu în asemenea momente a făcut ca promisiunile Lui să fie apreciate cu adevărat.

Ar fi fost interesantă o descoperire a lui Dumnezeu în ziua sau noaptea de dinaintea obținerii frauduloase a binecuvântării părintești. Dumnezeu, cu siguranță, nu era mai departe atunci decât era acum, la Betel. Singura diferență era percepția. Atunci Iacov nu sesiza prezența divină, în schimb acum acest lucru era o certitudine.

Este la fel de adevărat că revelarea lui Dumnezeu – sau teofania – nu este sub controlul omului, ci este o decizie a lui Dumnezeu, motivată de termeni pe care noi nu-i cunoaștem. Partea noastră este să-L căutăm tot timpul, mai ales în momentele noastre de disperare. Partea lui Dumnezeu este să ni Se arate atunci când găsește El de cuviință. Apoi este din nou responsabilitatea noastră să fructificăm rezultatele descoperirii Sale. Uneori avem schimbări importante de făcut în viața personală, alteori avem un mesaj mai ușor sau mai greu de transmis altora. De fiecare dată însă, Dumnezeu ne asigură că va fi și va rămâne cu noi.

Când am avut ultima dată un moment de luciditate și clarificare privind așteptările și promisiunile lui Dumnezeu pentru mine personal?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video