DELICATEȚE

Sufletul îmi este liniștit și potolit ca un copil înțărcat care stă lângă mama sa.
Psalmii 131:2

Un copil înțărcat care stă lângă mama lui este o imagine plină de gingășie și inocență. Așa spune David că este sufletul lui înaintea Domnului. El nu încerca să pară altcineva sau altfel de cum era. Nu se preocupa de lucruri prea mari pentru nivelul sau statutul său în raport cu Dumnezeu.

Un copil înțărcat nu este prea mic pentru a reacționa la grija și atenția celor din jur. În vremurile lui David, copilul înțărcat putea avea 3-5 ani, adică o vârstă la care comunicarea cu cei din jur era destul de semnificativă pentru a-l face plăcut și dulce. Gesturile și cuvintele lui, deși destul de stângace, erau pline de gingășie și candoare pentru a smulge un zâmbet de la cei din jur.

David vorbește aici despre viața sa spirituală. La sfârșitul anilor săi, Dumnezeu avea să spună despre David că fusese un om după inima Lui. Sigur că David nu fusese un sfânt în cer, ci unul pe pământ, iar acest lucru presupune și rateuri, poate chiar foarte triste și deplorabile. Dar în cea mai mare parte a vieții sale David a știut să dezvolte o relație cu Dumnezeu de cea mai bună calitate.

Între David și Dumnezeu au existat adesea scene de sensibilitate atentă și grijă. Psalmul 23 poate dovedi cu prisosință acest lucru. Pășunile verzi în clima uscată a Iudeei, apele de odihnă în condițiile de deșert creează o oază de liniște și regăsire în care sufletul se simte ocrotit și răsfățat. Masa plină de bunătăți și paharul umplut cu vârf sunt imagini ale bunăstării și binecuvântării divine.

Parcă Îl și vedem pe Dumnezeu îngrijind părul capului lui David cu uleiul cel mai de preț, pentru a-i da împăratului lui Israel bucuria mântuirii, pe care el știa să o aprecieze și când o avea, și când aceasta avea să-i lipsească (vezi Psalmii 51:12). Delicatețea lui Dumnezeu față de David și răspunsul lui David la bunătatea lui Dumnezeu formează un cerc de duioșie care merită încercat.

Cum să dezvolt o relație plină de delicatețe și puritate cu Dumnezeul pe care L-a cunoscut și L-a iubit David?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video