CUNOAȘTERE

Și viața veșnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu.
Ioan 17:3

Cunoașterea la care se referă aici Isus în rugăciune este mai mult decât deținerea de informații amănunțite despre Dumnezeu. O teză de licență sau de doctorat avându-L ca obiect de studiu pe Dumnezeu nu oferă o cunoaștere de Dumnezeu suficientă pentru salvarea din păcat. Pe de altă parte, oameni simpli și fără multă știință de carte pot deține cunoștințe avansate despre Dumnezeu în așa fel încât Dumnezeu să fie mândru de ei.

Exemplul lui Iov din vechime este o demonstrație elocventă în acest sens. Dumnezeu îi vorbește lui Satana prezentându-i un model de spiritualitate și eficiență socială în persoana lui Iov. În toiul încercărilor foarte severe prin care a trebuit să treacă, Iov face o serie de declarații cu privire la modul foarte profund al cunoașterii sale de Dumnezeu. Iată una dintre mărturisirile sale de credință:

„Știu că Răscumpărătorul meu este viu și că Se va ridica la urmă pe pământ. Chiar dacă mi se va nimici pielea” (de remarcat că afecțiunea lui principală era o erupție cutanată) „și chiar dacă nu voi mai avea carne, voi vedea totuși pe Dumnezeu. Îl voi vedea și-mi va fi binevoitor; ochii mei Îl vor vedea, și nu ai altuia. Sufletul meu tânjește după dorul acesta înăuntrul meu” (Iov 19:25-27).

Acest pasaj este pătruns de certitudine și încredere în Dumnezeu, în ciuda confuziei generalizate în care se zbate Iov. Aici este o credință vie, puternică în promisiunile divine. Aici se manifestă o cunoaștere de Dumnezeu din experiențele trăite cu El. Este de prisos să amintim că pe timpul acela Scriptura nu era altceva decât o saga transmisă din tată în fiu, dar suficientă pentru ca Iov să se atașeze cu toată puterea de Dumnezeu. Iată care este cunoașterea de Dumnezeu de care avem nevoie!

Ce înseamnă pentru mine să-L cunosc pe El și puterea învierii Lui?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video