CUGET

Mă silesc să am totdeauna un cuget curat înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor.
Faptele apostolilor 24:16

În acest context, „cuget” înseamnă conștiință morală. Într-un limbaj mai specific, acesta este glasul lui Dumnezeu care ne vorbește permanent, indicându-ne calea de urmat ca să Îi împlinim așteptările. Uneori, impresia senzorială poate fi atât de puternică încât aproape că auzim cuvintele pe care ni le spune Dumnezeu arătându-ne calea Sa. Alteori, vocea conștiinței este atât de suavă și liniștită încât nu e nevoie de mult ca să o aducem la tăcere și apoi să ne urmăm neabătuți propriile planuri rele, egoiste și păcătoase.

Cu puțin efort și bunăvoință învățăm să navigăm în deplină siguranță sub blânda îndrumare a Duhului Sfânt. Pentru că Duhul Sfânt este Acela care Se ocupă nemijlocit de traseul nostru spiritual. El este cel mai puternic factor supranatural de modelare a conștiinței noastre morale.

Apostolul Pavel, în fața completului de judecată din Cezareea Maritima condus de guvernatorul Felix, afirmă că depune eforturi să-și păstreze conștiința curată. El recunoaște că însăși conștiința nu este independentă de voința noastră. Conștiința determină alegerile corecte, iar alegerile corecte, la rândul lor, alimentează și fortifică acest for interior de orientare spirituală și discernământ moral.

Dacă nu depunem niciun efort de a ne proteja și de a ne dezvolta conștiința, rutina zilnică ne poate adormi simțul moral, care era cândva foarte sensibil și funcțional. Ceea ce era considerat cândva un principiu important de viață poate deveni cu timpul un lucru din ce în ce mai puțin important, până când iese din zona activă a atenției.

 Sigur că, odată cu maturizarea spirituală, sensul și semnificația lucrurilor pot evolua spre zone mai profunde ale cugetului. Valorile spirituale își pot modifica locul și greutatea în propria lor ierarhie, iar conștiința își schimbă și ea preferințele și sensibilitățile. Este important ca acest demers să rămână în cadrul unei dependențe avansate de adevărul divin exprimat în Scriptură.

În ce direcție evoluează conștiința mea morală, spre profunzime sau spre zonele superficiale ale vieții spirituale?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video