CREIER

După trecerea vremii sorocite, eu, Nebucadnețar, am ridicat ochii spre cer și mi-a venit iarăși mintea la loc.
Daniel 4:34

Când vorbim despre minte ne referim automat la creier și la funcția lui de a produce și analiza gânduri, emoții și tot ce ține de intelect și spiritualitate. Unitatea de bază a creierului este neuronul. În fiecare creier uman există aproape 100 de miliarde de neuroni și fiecare dintre aceștia poate realiza până la 100.000 de conexiuni. Aceasta este baza materială a creierului, care asigură întreaga activitate specifică acestui organ.

Creierul este dependent de substanțele nutritive pe care le primește, de nivelul de oxigen din sânge și de odihna și refacerea care i se furnizează. Apoi funcționarea creierului mai depinde și de informațiile pe care le primește, dar mai ales de tipul de activitate la care este folosit.

Împăratul Babilonului a început să-și hrănească mintea cu gânduri de înălțare personală și proslăvire de sine. El avusese destule dovezi ale existenței lui Dumnezeu și ale planului Său de a Se folosi de robul Său Nebucadnețar pentru a disciplina și a conduce lumea contemporană lui. Într-un vârtej de mândrie deșartă, a început să nutrească cele mai orgolioase și egoiste planuri și a uitat să respecte domeniul de autoritate rezervat exclusiv lui Dumnezeu, care dă împărățiile pământului cui vrea. Dumnezeu l-a avertizat din timp despre riscul de a se aventura dincolo de aria rezervată lui, dar Nebucadnețar a mers înainte cu alegerea lui nechibzuită.

Când a fost depășită cota-limită de îngâmfare, aroganță, orgoliu, Dumnezeul stăpân și atotputernic a alterat pentru șapte ani funcțiile cerebrale ale lui Nebucadnețar. Comportamentul împăratului s-a deteriorat imediat și el a început să trăiască asemenea unei sălbăticiuni prin grădinile palatului. Dintr-o teamă mistică, curtenii s-au ferit să-i facă vreun rău și astfel viața sa a fost cruțată.

Când și-a „ridicat ochii spre cer” – adică atunci când a fost dispus să admită caracterul lui limitat și caracterul nelimitat al lui Dumnezeu –, funcțiile normale ale creierului i-au fost redate imediat.

Cu ce îmi alimentez creierul pentru a-i asigura funcționarea eficientă și sănătoasă?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video