CONȘTIINȚĂ

Trebuie să fiți supuși nu numai de frica pedepsei, ci și din îndemnul cugetului.
Romani 13:5

Conștiință” este un termen polivalent; are o mulțime de sensuri. Acest cuvânt se poate referi la capacitatea ființei umane de a fi conștientă de sine și de lumea din jurul ei, dar se poate referi și la întreaga lume spirituală, în contrast cu lumea neînsuflețită.

În această meditație folosim noțiunea de conștiință ca for interior al sufletului uman prin care se face distincția dintre bine și rău și ca putere de a alege ce este bine, corect și binecuvântat. Tot conștiința este cea care ne dă posibilitatea să respingem ce este considerat inacceptabil, imoral și distructiv pentru noi și societate.

Romani 13 se referă la relația creștinului cu autoritatea publică, în cazul în speță fiind vorba despre cezar și autoritatea statului roman. O parte a comportamentului civic este asigurată de existența legilor și a instituțiilor statului care veghează la respectarea acestora. Dar apostolul îi încurajează pe membrii bisericii să facă un pas mai departe și să considere corectitudinea socială o chestiune de conștiință personală, integrată în experiența religioasă.

Constantin cel Mare a înțeles foarte bine avantajele unui asemenea mod de a înțelege și a trăi viața, atunci când a decis să se sprijine pe aportul creștinilor la stabilirea ordinii sociale și de drept a imperiului său. Fidelitatea politică asigurată de încorporarea respectului față de autoritatea civilă în sistemul vieții spirituale este fără îndoială o formă superioară de administrare eficientă a societății.

Care elemente dintre convingerile mele morale sunt în armonie cu politica de stat și care dintre ele mă așază în tensiune cu ordinea socială a momentului?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video