CONSACRARE

Prin credință a adus Avraam jertfă pe Isaac, când a fost pus la încercare.
Evrei 11:17

Imaginea jertfirii lui Isaac este printre cele mai expresive modele de consacrare. Aici avem cele două laturi ale consacrării după modelul lui Dumnezeu. Pe de o parte este consacrarea din partea lui Avraam, care nu a ezitat să îl dăruiască pe fiul său lui Dumnezeu. Pe de altă parte este consimțirea lui Isaac însuși la propria jertfire. Astfel, jertfirea lui Isaac este atât sacrificiul adus de Avraam, cât și cel adus de Isaac.

Muntele Moria cu jertfirea lui Isaac devine un simbol și o metaforă a darului imens pe care Dumnezeu ni l-a făcut nouă, oamenilor, prin sacrificarea Fiului Său pentru salvarea noastră.

Consacrarea este un act de dragoste în stare să sacrifice și să dăruiască ceea ce are cineva mai scump, pentru o cauză superioară și nobilă. Uneori acest gest presupune renunțarea definitivă la un bun sau la o valoare, alteori consacrarea este urmată de o binecuvântare care depășește investiția inițială.

Istoria părinților lui Moise, care au trebuit să-l încredințeze Nilului și lui Dumnezeu pentru a putea avea o mai bună speranță că viața lui va fi cruțată, demonstrează modul în care Dumnezeu obișnuiește să binecuvânteze consacrarea noastră.

Până seara, Moise era deja adoptat de fiica faraonului și mama lui, Iochebed, nu numai că avea siguranța păstrării vieții copilului ei, dar avea asigurată și una dintre cele mai strălucite perspective de creștere și educație pentru el, plus o slujbă onorantă și prosperă pentru ea însăși.

Ce aș putea eu să consacru lui Dumnezeu în ideea că El îmi va înapoia lucrul sau valoarea consacrată, plus binecuvântările Lui atașate?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor