CONGRUENȚĂ

Căci s-a părut nimerit Duhului Sfânt și nouă să nu mai punem peste voi nicio altă greutate decât ceea ce trebuie.
Faptele apostolilor 15:28

Termenul „congruență” este folosit cu precădere în matematică, unde diferența dintre două numere este multiplul unui număr întreg. Cele două numere sunt astfel congruente. În sens comun, congruența este un sinonim pentru acord, concordanță, coincidență în sensul de suprapunere a ideilor.

La Conciliul de la Ierusalim a fost pusă în dezbatere situația creștinilor veniți dintre neevrei. Au fost luări de cuvânt, au fost făcute propuneri și au fost luate decizii. Apoi a fost alcătuită o rezoluție și elaborată o comunicare scrisă și verbală către bisericile vizate.

Această întrunire a conducerii bisericii s-a dovedit un model de lucru foarte reușit. În acest context apare formularea din textul de mai sus care vorbește despre congruență. Aspirațiile și opțiunile conducătorilor se aflau în acord cu Dumnezeu, respectiv cu Duhul Sfânt. O asemenea situație este de dorit pentru toate întâlnirile de lucru ale conducătorilor bisericii de astăzi.

Existența unor instrucțiuni nu este singurul factor-cheie care poate asigura luarea unor decizii corecte. Factorul uman este o variabilă la fel de importantă. Dacă Duhul Sfânt este invocat și este lăsat să lucreze, lucrurile se vor desfășura conform voii divine. Dar, dacă ambițiile, orgoliile sau interesele de altă natură intră în ecuația actului de conducere, se pot lua decizii conforme cu regulamentul, dar diferite de așteptările lui Dumnezeu pentru biserică.

Duhul Sfânt este cea mai delicată Ființă dintre Persoanele Dumnezeirii. Pentru a putea acționa are nevoie de acordul, respectul și prețuirea noastră, eventual de rugăciunea noastră și de invitația noastră. Nu El este la dispoziția noastră, ci noi trebuie să fim la dispoziția Lui. La cea mai mică reacție de independență din partea noastră, Duhul Sfânt ne lasă să mergem singuri, fără prezența și călăuzirea Sa. Suficient de dureros pentru a privi cu toată seriozitatea acest lucru!

Cum pot să mă asigur că umblu condus de Duhul Sfânt?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video