BOEM

Samson a zis tatălui său: „Ia-mi-o, căci îmi place.”
Judecătorii 14:3

Samson era un boem. Îi plăcea să facă lucrurile altfel decât le făceau ceilalți oameni. Când a venit vremea să se căsătorească, firesc ar fi fost să se uite după o fată dintr-o familie a evreilor. Evreii aveau fete bune și frumoase. Oricare dintre ele ar fi putut fi o soție bună și iubitoare, care l-ar fi făcut pe Samson un bărbat respectat și împlinit. Dar în sufletul boem al lui Samson nu încăpea o asemenea idee. El dorea o aventură nemaipomenită lângă o femeie care să-l pună în situații șocante prin obiceiurile ei de viață și prin modul în care înțelegea religia și viața de familie.

După alegerea nonconformistă pe care a făcut-o, cerând în căsătorie o fată din Timna dintr-o familie de filisteni, la nuntă le-a spus o ghicitoare tinerilor invitați. Cu ajutorul miresei, tinerii au dezlegat sensul ghicitorii și Samson a ucis 30 de oameni din Ascalon, iar hainele lor le-a dat celor care au dezlegat ghicitoarea.

În loc să se bucure de luna de miere împreună cu mireasa lui, Samson a plecat acasă la părinți, iar soția lui s-a căsătorit cu alt bărbat. Când s-a gândit până la urmă să se întoarcă la iubita lui filisteancă, a constatat că aceasta era deja căsătorită. Iar pentru această înjosire a incendiat holdele filistenilor.

Mai târziu, boemul nostru judecător în Israel s-a îndrăgostit de Dalila, alături de care a trăit una dintre cele mai atipice povești de dragoste. Finalul iubirii lui este trist și dureros. Cu ochii scoși, învârtea râșnițe pentru filisteni.

Curios că, în marea Sa bunătate, Dumnezeu Se poate folosi și de cei mai dezordonați oameni, dar îi lasă să sufere consecințele neascultării lor. Dacă Samson este pe lista eroilor credinței din Evrei 11, nu este meritul lui, ci al îndurării și al harului divin.

Cum ar fi fost viața lui Samson dacă nu ar fi ales să fie un aventurier nonconformist?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor