BENEVOL

Dacă te silește cineva să mergi cu el o milă de loc, mergi cu el două.
Matei 5:41

Dacă citim repede și pe nerăsuflate acest text, putem înțelege greșit sensul cuvintelor lui Isus. La prima vedere pare că Învățătorul oamenilor încurajează abuzul și nedreptatea. Dar, dacă citim în context, putem înțelege foarte bine semnificația profundă a Predicii de pe Munte.

Tot ținutul lui Israel și Iuda se afla sub ocupație romană, iar legile romane permiteau trupelor de ocupație să apeleze la serviciile populației băștinașe. Atunci când spune: „Dacă te silește cineva să mergi cu el o milă de loc”, Isus Se referă la cineva căruia legea îi permitea să facă acest lucru. Dacă cel solicitat se opunea, era foarte posibil ca solicitantul să abuzeze de avantajul de a fi înarmat și să-l oblige pe civil să-i poarte armele și echipamentul o distanță mai mare decât îi permitea legea.

În acest caz, Învățătorul sugerează o strategie de evitare a conflictului și de folosire a ocaziei în interesul celui mai slab. Îți poți imagina bunăvoința unui localnic față de un luptător roman care îi cere să-l însoțească o milă? Îți poți imagina mirarea romanului care începe să fie interesat de motivul bunăvoinței cu care este ajutat la cărarea bagajelor? Pe parcursul celor două mile de drum se putea închega o discuție prietenoasă, cu folos pentru ambii tovarăși de drum.

Sigur, pentru opinia publică din Israel, nu dădea bine să ai prieteni printre ostașii romani, dar, din punct de vedere practic, o prietenie cu un roman puternic putea să fie de mare folos în caz de nevoie. Cărăușul benevol putea avea mari avantaje, pe lângă fericita posibilitate de a-și împărtăși convingerile în contextul unei relații de prietenie.

În iureșul vieții de astăzi putem găsi și noi modalități de a transforma lucrurile obligatorii și neplăcute în ocazii de mulțumire și dezvoltare.

Cum aș putea transforma și eu corvoada obligatorie într-o sursă de bucurie și împlinire?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor