BEATITUDINE

Iacov a slujit șapte ani pentru Rahela; și anii aceștia i s-au părut ca vreo câteva zile, pentru că o iubea.
Geneza 29:20

Iacov era îndrăgostit de Rahela și simțurile lui se aflau într-o stare de beatitudine. Până și trecerea timpului nu mai era percepută în mod normal. Șapte ani sunt o perioadă lungă, mai ales la tinerețe, dar pentru Iacov nu mai conta trecerea timpului. El era fericit că Rahela va fi într-o zi soția lui, de care nu avea să se mai despartă niciodată. Aveau să fie alături pentru totdeauna. Dimineața avea să o sărute înainte de a pleca la treburile lui și seara ea avea să îl aștepte în prag și să îi spună cu drag bun-venit acasă. Așa continua să viseze Iacov la iubita sufletului său, Rahela, în starea de beatitudine în care se afla.

În dimineața de după nuntă, lucrurile aveau să stea cu totul alt­fel decât în toate visurile pe care Iacov și le hrănise cu atâta ardoare. Iacov descoperise că viața este dură și necruțătoare uneori și naivitatea aducătoare de beatitudine nu este totdeauna cel mai înțelept mod de a percepe lucrurile. Cei șapte ani care au urmat au avut cu siguranță altă lungime, deși erau dedicați aceleiași iubiri ca și mai înainte.

Beatitudinea nu este un lucru rău în sine, dar nici nu constituie singura modalitate de a percepe lucrurile, oamenii, timpul și existența. Deși există în fiecare dintre noi un gând al veșniciei, o provocare a nemărginirii, a idealului și imensității, viața ne învață să fim realiști și să luăm lucrurile mai ușor sau, mai precis, să fim cu picioarele pe pământ. Visarea ne face viața mai ușor de trăit, dar realismul ne ajută să o putem administra mai bine.

Dacă așa stau lucrurile, de ce nu aș putea fi un visător realist sau o visătoare bine echilibrată?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video