Lovitură de pedeapsă

Atunci, toți cei ce se încred în Tine se vor bucura, se vor veseli totdeauna, căci Tu îi vei ocroti. Psalmii 5:11

Cunoscătorii în ale fotbalului știu că 11 metri reprezintă unul dintre cel mai grave lucruri, în special pentru echipa ce are poarta aproape de acel punct. Se mai numește punctul de pedeapsă. De la unsprezece metri se execută loviturile de penalizare și, în cazul unor competiții, la final, tot de aici se trag loviturile de departajare. Prin urmare, punctul acesta are două conotații concomitente – și pedeapsă, și șansă. Pentru cel din poartă e o pedeapsă, pentru cel de la 11 m este o șansă. Una dintre echipele românești (Steaua) a câștigat în 1986, la Sevilla, competiția europeană prin lovituri de la 11 m, nu atât prin loviturile date, cât prin cele apărate de portarul Helmut Duckadam.

Ca și în sport, peste tot în viață există un anume punct de pedeapsă. Acel punct în care plătim deciziile greșite sau un cumul de astfel de decizii. Numim acest lucru răspundere; suntem trași la răspundere. Avem în general libertatea să ne manifestăm după dorință, dar, după anumite greșeli, o autoritate ne cheamă să dăm socoteală. Acel punct poate fi o pedeapsă care ne va costa scump sau poate fi un prag pe care îl putem depăși doar cu o lecție învățată.

Iată un exemplu interesant din Evanghelie: o tânără este adusă la punctul de pedeapsă, fusese prinsă în desfrâu. Urma să primească mai multe lovituri cu pietre. Părea a fi ultimul ceas din viața ei. Gata să execute loviturile era adunată o mulțime de oameni furioși, însetați de sânge. „Meciul” însă a avut un final neașteptat, pentru că Arbitrul (Isus) a stabilit o regulă: să lovească primul cel ce nu greșise niciodată. Rând pe rând, „jucătorii” momentului au plecat, iar confruntarea s-a încheiat fără consecințe mortale. Aici nu a fost vorba despre competența victimei sau a celor ce îi doreau moartea, ci despre competența Celui ce apăra. Acel meci simbolic a fost câștigat de Păzitorul vieților noastre.

De gândit astăzi:

Nu contează răutatea, șiretenia sau dorința de victorie a vrăjmașului, ci prezența și puterea Apărătorului nostru, Isus. Dacă El este de partea noastră, cine ar putea să ne fie împotrivă? Dacă El vrea, ne va scoate și din cea mai adâncă groapă în care am căzut ori am fost aruncați. El ne va păzi de orice lovitură de aproape ori de departe. În El este adăpostul nostru.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor